HC1_1070

Primii doi ani din viata unui copil sunt cei mai importanti in ceea ce priveste dezvoltarea lui ulterioara. Este perioada in care copilul isi dezvolta cele mai multe abilitati, atat in ceea ce priveste comunicarea, socializarea, interactiunea cu mediul si cu persoanele din jurul sau, cat si structura sa afectiva si emotionala.

Un rol deosebit in dezvoltarea capacitatii de a asimila lucruri noi il are implicarea copiilor in exercitiile fizice si in special a inotului. Acesta ofera copiilor in primul rand o dezvoltare fizica armonioasa, iar pe de alta parte ii ajuta sa isi dezvolte increderea in sine. Un copil poate sa ia contact in mod benefic cu apa inca din primele zile dupa nastere, aceste momente incluzand totodata si stimularea reflexelor de inot.

Majoritatea copiilor iubesc apa, sa stea in apa, sa se balaceasca, sa se joace. Nou-nascutii pana la varsta de 3 luni pot fi pusi direct in apa, fara teama de inec, deoarece la aceasta varsta ei au o multime de reflexe pe care le utilizeaza pentru a inota. Aceste reflexe sunt asemenea reflexului de a merge sau cel al apucarii obiectelor. Atunci cand copilul mai mic de trei luni este pus in apa, acesta va da in mod automat din picioare, astfel incat sa nu se inece.

De asemenea, in momentul cand bebelusul ajunge sub apa se activeaza in mod automat reflexul de scufundare. Acest gen de reactie apare atunci cand inghitim- epiglota( membrana fibrocartilaginoasa aflata in partea superioara a laringelui, care acopera glota in momentul inghitirii, pentru a impiedica patrunderea alimentelor pe caile respiratorii) se inchide si blocheaza gatul, astfel incat apa nu mai poate intra. Acesta este motivul pentru care bebelusii pot inota pe sub apa cu gura deschisa fara a exista riscul de inec.

Sa nu uitam ca, timp de 9 luni copilul „inoata” deja in burtica mamei sale in lichidul amniotic si ca dupa nastere, capacitatea de a inota trebuie doar reactualizata. Astfel, placerea pentru apa este prezenta inca de la nastere, iar tot ce este necesar ca un copil sa nu manifeste frica de apa este intretinerea acestei afinitati pentru apa.

Fiind o activitate care ofera bebelusului de a-si dezvolta independenta, de a se misca singur, fara ajutor, chiar inainte de a reusii sa faca primii pasi sau de a merge de-a busilea, beneficiile inotului sunt multiple.

Printre alte beneficii ale inotului la varste foarte fragede se numara:

  • dezvoltarea aparatului cardio-vascular si respirator;
  • somn mai linistit;
  • apetit mai bun;
  • dezvoltarea unei capacitati de coordonare si concentrare mai bune;
  • controlul respiratiei si al echilibrului.