Un anumit tip de grăsime care se acumulează în organism pe măsură ce îmbătrânim poate fi redus prin activitate fizică regulată.
Într-un studiu – publicat apoi în jurnalul Nature Aging – cercetătorii au identificat un anumit tip de moleculă de grăsime care joacă un rol major în procesul de îmbătrânire: bis(monoacilglicero)fosfat (BMP).
Găsit la niveluri constant mai ridicate în mușchii persoanelor în vârstă comparativ cu cei ai persoanelor mai tinere, acest tip de grăsime scade ca nivel după perioade scurte de exerciții fizice.
BMP-urile, lipidele complexe asociate cu îmbătrânirea, erau tratate în literatura de specialitate ca markeri ai bolii sau stresului. Ele se acumulează în urma bolii cronice de rinichi, bolilor legate de nivelurile ridicate de colesterol total acumulat, bolilor vasculare și tulburărilor metabolice genetice.
Acumularea tisulară generalizată a acestui tip de grăsime în țesuturile persoanelor cu vârste între 65 și 80 de ani sugerează că ar putea deveni un marker semnificativ pentru îmbătrânirea sănătoasă sau prematură.
Doar o oră de exerciții fizice pe zi elimină grăsimile care ne îmbătrânesc și reduce riscul de deces prematur.
Exercițiile fizice regulate sunt asociate cu o îmbunătățire a longevității prin modificarea modului în care organismul metabolizează lipidele.
Un studiu realizat pe 12 femei supraponderale în perioada post-menopauză, cu vârste între 45 și 70 de ani, a utilizat trei regimuri de viață diferite: un regim de ședere, care presupunea statul așezat timp de paisprezece ore pe zi; un regim de exerciții fizice, care implica practicarea exercițiilor fizice timp de o oră în fiecare zi și un regim de stat în picioare, care implica statul în picioare timp de trei ore pe zi și mersul pe jos timp de două ore pe zi. Înaintea intrării în acest studiu, toate aceste femei făceau sport sau mișcare mai puțin de 3 ore săptămânal.
După 4 zile, li s-a efectuat o biopsie musculară. Oamenii de știință au fost surprinși să descopere că nivelul de grăsimi BMP a scăzut semnificativ la cele care au făcut sport, chiar și într-un interval de timp atât de scurt, în comparație cu cele care au fost sedentare. Concluzia ar fi că această grăsime are un rol-cheie în ceea ce privește beneficiile exercițiilor fizice asupra longevității.
Pentru cei care nu pot face exerciții fizice din motive medicale, plimbările prin parc sau alergatul zilnic ar putea contribui de asemenea la prelungirea vieții.
Și kinetoterapia ne ajută să ne menținem o musculatură puternică, să ne prezervăm mobilitatea, dar și să evităm accidentările grave în urma căderilor și îmbunătățește funcțiile cognitive și calitatea somnului, având, per ansamblu, un efect pozitiv asupra stării noastre de spirit.
Alegerea practicării unor sporturi variate și care ne fac plăcere reduce anxietatea și depresia, diminuează decesele asociate accidentelor vasculare și bolilor de inimă și maximizează autonomia și independența funcțională a persoanelor vârstnice.
Cercetătorii vor aprofunda în viitor rolul acumulării grăsimilor complexe în procesul de îmbătrânire, completând astfel studiile ce relevau asocierea dintre nivelurile ridicate de lipide simple (colesterol) și ateroscleroză.
Detalii suplimentare la: