Interviu cu doamna dr. Daniela Dragomir, medic primar reumatologie

Interviu cu doamna dr. Daniela Dragomir, medic primar reumatologie

195 de articole

Ambientul plăcut şi atenţia personalizată care te întâmpină chiar de la intrare te ajută să te simţi confortabil la Socrates Clinic

– Cât de importantă este recuperarea medicală pentru pacienţii cu afecţiuni reumatologice?

– Bolile reumatologice produc disfuncţionalităţi ale aparatului locomotor, o reducere a mobilităţii şi funcţionalităţii acestuia. Se începe întotdeauna cu terapia medicamentoasă, pentru a stopa evoluţia bolii şi a reduce efectul inflamator asociat. După remiterea inflamaţiei, urmează întotdeauna recomandarea unui program complex de recuperare medicală osteoarticulară şi musculară. Unele boli reumatologice impun imobilizarea la pat a pacientului pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce duce la atrofii musculare, la scăderea forţei musculare şi reducerea mobilităţii articulaţiilor. De aceea, procedurile de recuperare medicală urmăresc întotdeauna tonifierea musculară şi creşterea mobilităţii articulaţiilor pentru a ajuta la revenirea în formă a pacienţilor. Orice puseu inflamator generează distrucţii şi deformări articulare, musculare şi tendinoase ce trebuie corectate ulterior prin programul de recuperare – care include în principal kinetoterapie, dar şi electroterapie şi masaj pentru diminuarea durerii şi inflamaţiei. 

– Ce apreciaţi la Socrates Clinic din perspectiva specialistului în reumatologie care cunoaşte precis care sunt aşteptările pacienţilor săi? De ce le recomandaţi acestora tratamentul în această clinică?

– Ambientul plăcut care te întâmpină încă de la intrare ajută pacientul cronic, care suferă, să se simtă confortabil. Personalul bine pregătit şi amabil şi aparatura de ultimă generaţie achiziţionată oferă posibilităţi terapeutice suplimentare ce includ o diversitate de proceduri realizate cu o eficienţă sporită. Pot fi deserviţi în paralel mai mulţi pacienţi fără ca aceasta să afecteze semnificativ timpii de aşteptare, capacitatea bazei de tratament este una ridicată, iar posibilitatea de a practica gimnastica în bazin sub supravegherea unor hidrokinetoterapeuţi specializaţi – care se asigură de efectuarea corectă a mişcărilor recomandate de medic – este un plus care poate face diferenţa pentru pacienţii cu afecţiuni osteoarticulare. 

– Cu ce tipuri de afecţiuni vă confruntaţi mai frecvent în cazuistica înregistrată în ultimul timp? 

– Am constatat tot mai multe cazuri de boli inflamatorii ale adultului tânăr şi matur, de tipul poliartitei reumatoide, spondilitei anchilozante, lupusului eritematos sistemic, artritei reactive şi artropatiei psoriazice. La acestea se adaugă, evident, simptomatologia pacienţilor vârstnici cu reumatism degenerativ, cu diverse patologii ale coloanei vertebrale, spondiloză, hernii de disc, lombosciatică şi gonartroză. 

– Cât de serioşi se dovedesc a fi pacienţii cronici degenerativi în revenirea la timp pentru tratamentele periodice de recuperare medicală? 

– Protocoalele de monitorizare a pacienţilor cronici cu boli reumatologice presupun investigarea clinică şi paraclinică (analize, investigaţii) a stării acestora cu ocazia unor controale periodice pentru adaptarea medicaţiei şi schemei de tratament la evoluţia bolii, moment în care primesc şi bilet de trimitere pentru reluarea o dată la şase luni a tratamentelor de electroterapie şi kinetoterapie, aceasta din urmă putând însă continua pe termen lung şi la domiciliul pacienţilor. 

– În ce măsură identificaţi o ameliorare a stării lor de sănătate cu ocazia consultaţiilor de specialitate efectuate după finalizarea unei serii complete de tratamente la Socrates Clinic?

– Constat frecvent o ameliorare semnificativă a durerii percepute de pacient, o creştere a mobilităţii articulare şi a forţei musculare, iar pacienţii sunt mult mai relaxaţi, pozitivi şi optimişti decât erau la început. De asemenea, în afecţiunile cronice, urmăresc stagnarea bolii în acel stadiu, oprirea ei din evoluţia degenerativă, în anumite cazuri fiind posibilă şi o anumită remisiune a bolii cu ajutorul unor terapii medicamentoase de ultimă generaţie. Apreciez la fizio-kinetoterapeuţii Socrates Clinic faptul că ştiu cum să abordeze pacienţii, calitatea comunicării medic – kinetoterapeut – pacient fiind esenţială pentru reuşita tratamentului, pentru ca pacientul să se simtă confortabil şi în largul său. Terapeuţii trebuie să fie răbdători şi perseverenţi şi să încurajeze permanent pacienţii în demersurile lor terapeutice – care pot dura chiar şi luni de zile până la resimţirea unei ameliorări semnificative a stării de sănătate. Oamenii caută tot mai mult condiţii mai bune pentru actul medical şi le găsesc cu prisosinţă la Socrates Clinic, de la curăţenia şi eleganţa din recepţie, din sala de aşteptare şi de tratament până la atenţia personalizată cu care sunt întâmpinaţi de către membrii staff-ului. Nu se simt trataţi cu indiferenţă şi nepăsare, mecanic, ca pe bandă rulantă, cum se mai întâmplă încă, din păcate, în clinicile de stat. 

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?