Alimentația carpato-danubiană (CARPO) va înlocui în viitor dietele mediteraneene și nordice în farfuriile românilor preocupați de o alimentație sănătoasă?

Alimentația carpato-danubiană (CARPO) va înlocui în viitor dietele mediteraneene și nordice în farfuriile românilor preocupați de o alimentație sănătoasă?

187 de articole

Obezitatea este o problemă transversală ce apare în relația cu toate bolile cronice netransmisibile care acoperă 70% dintre cauzele deceselor înregistrate anual la nivel global.

Jumătate dintre decesele cauzate de boli cronice netransmisibile – bolile cardiovasculare, cancerul, bolile cronice respiratorii, diabetul – sunt premature și ar putea fi prevenite prin adoptarea pe scară largă a unui stil de viață și a unei alimentații sănătoase.

Dietele mediteraneană și nordică se bucură de cel mai bun suport științific în analizele cercetătorilor preocupați de o alimentație sănătoasă. Totuși, este nerealist să presupunem că acestea vor putea fi implementate în România pe scară largă doar cu produse scumpe importate direct din acele zone, ținând cont de disponibilitatea limitată a acestor produse și de costurile aferente. De aceea, ele au un impact limitat asupra sănătății generale a populației din țara noastră.

Cercetătorii clujeni preocupați de stilul de viață sănătos de la Universitatea Babeș-Bolyai – conduși de profesorii universitari Nicolae Hâncu și Daniel David – lucrează la identificarea unor produse alimentare locale accesibile pe teritoriul țării noastre care să fie incluse în meniuri diversificate asociate unei diete carpato-danubiene validate științific.

Modelul de alimentație sănătoasă carpato-danubian le va spune celor interesați de sănătatea lor „ce”, „cât”, „când”, „unde” și „cum” ar trebui mâncat atât din perspectivă biologică, cât și din cea psihologică și socială, pentru a promova un comportament alimentar sustenabil de zi cu zi.

Începând cu toamna acestui an, produsele, meniurile și dietele diversificate aferente alimentației carpato-danubiene vor fi testate în studii clinice controlate la cantina Universității Babeș-Bolyai pentru a identifica aderența studenților la noile meniuri și apariția unor modificări cognitiv-comportamentale sustenabile pe termen lung, care să nu fie abandonate pe parcurs.

Există deja parteneri – precum lanțul de magazine Lidl sau Confindustria România – interesați să implementeze pe scară largă produsele și meniurile aferente alimentației carpato-danubiene începând cu anul 2025.

Tradiția mediteraneană a convivialității, pregătirii în comun a meselor – în comunitate și familie – și consumul produselor locale poate fi modernizată prin diversificarea meniurilor, prin noile metode de „gastro-tech”, prin consumul altor tipuri de uleiuri vegetale pe lângă uleiul de măsline (precum uleiurile de rapiță, porumb, floarea soarelui) sau prin optimizarea microbiotei consumând probiotice, prebiotice sau simbiotice.

Se adaugă generoasa ofertă de optimizare a celorlalte componente ale stilului de viață (activitatea fizică, somnul, renunțarea la fumat și controlul consumului de alcool).

Alimentația carpato-danubiană propusă de specialiști este una de tip omnivor, ce include: legume și fructe de producție locală și sezonieră, cu un indice glicemic redus; cereale integrale nerafinate; leguminoase produse local; uleiuri vegetale extravirgine, nerafinate și presate la rece; pește gras (păstrăv, cod, ton, somon); fructe de mare; carne albă slabă; ouă proaspete (mai ales albușurile); lapte și lactate de producție locală; brânzeturi maturate fermentate; mirodenii și ierburi aromatizate din natura locală; o hidratare corespunzătoare.

Cele trei mese principale se vor desfășura zilnic pe o perioadă de 12 ore, începând cu un mic dejun luat dimineața devreme, iar mâncarea trebuie savurată conform principiului latin „festina lente” (grăbește-te încet) și ideii că mâncarea e plăcere ce trebuie conștientizată și simțită.

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?