Am învăţat în timp să îl „citesc” pe fiecare pacient

Am învăţat în timp să îl „citesc” pe fiecare pacient

195 de articole

Fiecare ajunge să se deschidă în faţa mea, ca o carte, atunci când vrea să fie înţeles şi ajutat, constată Diana Burian 

Cea mai mare satisfacţie a mea este atunci când pacientul venit la sală în scaunul cu rotile sau în cârje pleacă pe picioarele lui, ne-a mărturisit Diana Burian, cel mai experimentat fiziokinetoterapeut Socrates Clinic.

„Am început să fac voluntariat la Socrates încă din timpul facultăţii, din anul 2012, la vechiul sediu din Complexul Studenţesc, iar la terminarea facultăţii m-am angajat direct la această clinică. Am început pe sectorul de electroterapie şi, uşor-uşor, am ajuns să profesez acolo unde îmi place cel mai mult, la sala de gimnastică medicală, ca şi kinetoterapeut. Prefer să lucrez direct cu omul şi să văd răspunsul său fizic la tratament, nu prin intermediul aparatelor.”

Dacă tu, kinetoterapeutul, te implici trup şi suflet, se implică şi pacientul, ne dezvăluie Diana unul din secretele reuşitei sale.

„O iei uşor, pas cu pas, treptat, ştiind că urmăreşti un obiectiv şi urmezi anumite standarde profesionale ale intervenţiei terapeutice. Fiecare pacient diferă, are stilul său de viaţă, concepţia sa despre recuperare, ambiţia, voinţa şi încrederea sa în sine şi în terapeut.

Trebuie să îi câştigi încrederea fiecărui nou pacient. Eu fac acest lucru discutând cu pacienţii, înţelegându-le trecutul şi istoricul bolii şi găsind răspunsurile potrivite la toate întrebările care îi frământă.

Unii au mai puţină încredere în şansele de reuşită ale demersului de recuperare datorită unor experienţe eşuate din trecut, când au apelat la alte clinici şi la alţi terapeuţi.

Cei optimişti şi pozitivi evoluează mai rapid, progresează mai mult şi obţin mai repede rezultatele dorite. Cu cei mai neîncrezători trebuie să ai mai multă răbdare, să le oferi explicaţii mai detaliate pentru fiecare exerciţiu recomandat, să nu îi forţezi, să îi laşi să evolueze natural, în ritmul lor.

Am învăţat în timp să îl citesc pe fiecare pacient în parte. Dacă simt că poate, trag mai mult de el pentru a-l ajuta să progreseze. Dacă nu, am răbdare până vine momentul de a mai face un pas mic înainte. Îi testez fiecăruia de la început rezistenţa şi flexibilitatea. Discut cu el, îi pun întrebări şi îi răspund la întrebări. Mă lupt să-i depăşesc comoditatea, reţinerile, teama şi neîncrederea. Iar el se deschide până la urmă în faţa mea ca o carte atunci când vrea să fie înţeles şi ajutat.

Mai întâi, combat inflamaţia şi cresc pragul suportabil de durere. Apoi, lucrăm împreună pentru a spori tonusul şi forţa musculară. Creştem treptat numărul de repetări al fiecărui exerciţiu deja învăţat şi exersat şi adăugăm câte un exerciţiu nou în fiecare zi.”

Diana ne-a dezvăluit şi care sunt diferenţele esenţiale între o sală de kinetoterapie (gimnastică medicală) şi una de culturism.

„Fiecare pacient lucrează exerciţiile până la un anumit prag suportabil de durere stabilit împreună cu kinetoterapeutul. Lucrăm pe rând fiecare grupă musculară în parte pentru a nu-i dăuna pacientului. Adaptez programul de exerciţii la specificul afecţiunii şi la capacitatea pacientului. Simt omul, îl testez prin diferite tipuri de exerciţii cu diverse grade de dificultate pentru a simţi care e intensitatea potrivită a efortului la care face faţă, câte repetări pot să îl pun să facă şi care e combinaţia optimă de exerciţii pentru acel moment şi pentru starea acelui pacient. La culturism se sar etapele, se trece brusc la exerciţii foarte solicitante, riscând decompensarea pacientului, accidentarea sa.”

Diana se bazează mai mult pe elementele simple, pe exerciţiile făcute la saltea şi pe spalier. Contează totuşi enorm şi faptul că sala de gimnastică medicală de la Socrates Clinic e bine dotată cu aparate şi echipamente speciale şi că e spaţioasă.

„Pacientul simte că are aer, că nu se sufocă. Sala fiind spaţioasă, fiecare îşi vede de exerciţiile sale, iar eu pot să îi asigur intimitatea necesară fiecărui pacient, care nu se simte înghesuit şi nevoit să împartă un spaţiu mic cu ceilalţi.

Faptul că exerciţiile de gimnastică se pot efectua atât pe uscat, la sală, cât şi în apă, la bazin, este un alt mare avantaj. În apă, nu îţi dai seama de efortul depus, e mult mai uşor să faci exerciţiile decât la sală. Atunci când combinăm mişcarea în sală cu cea în bazin, pacienţii se recuperează mult mai repede.

Un alt plus este dat de circuitul complet de tratament de recuperare medicală de la Socrates Clinic, proiectat cu gândul mereu la pacient, astfel încât acesta să ajungă pregătit pentru exerciţiile de la kinetoterapie. Intră mai întâi la electroterapie – unde i se inhibă receptorii de durere pentru a suporta mai uşor efortul ce va trebui depus la gimnastică, apoi face masaj – care îi pune sângele în circulaţie, iar în primele minute de gimnastică medicală facem exerciţii de asuplizare (remobilizare) a coloanei şi de întindere şi încălzire a muşchilor şi articulaţiilor. Astfel, riscul unor accidentări la sală este eliminat.”

„Mă bucur că toţi pacienţii mei duc la bun sfârşit seria de tratamente de recuperare, îşi notează cu conştiinciozitate exerciţiile recomandate de mine şi revin periodic la sală pentru a-mi confirma că au continuat să facă regulat exerciţiile acasă şi pentru a le repeta în faţa mea, ca să observ dacă le fac bine şi eventual să îi corectez. E o mare satisfacţie atunci când remarc seriozitatea cu care îşi urmează programul de îngrijire recomandat la domiciliu.

Mă motivează să lucrez mai mult în cazuri complicate şi complexe, de recuperare post-traumatică după un accident de circulaţie sau de la sport sau de recuperare neurologică a persoanelor imobilizate la pat sau cu pareze şi paralizii. Vreau să cresc permanent, să evoluez profesional şi pentru aceasta am nevoie de provocări din care să învăţ. De aceea, vreau să le mulţumesc pacienţilor care au avut încredere să îmi încredinţeze recuperarea stării lor de bine şi îi asigur de gândurile mele bune şi de dedicarea mea.”

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?