Colaborarea profesională cu dr. Armand Gogulescu a venit pentru mine ca o gură de aer proaspăt

Colaborarea profesională cu dr. Armand Gogulescu a venit pentru mine ca o gură de aer proaspăt

187 de articole

Tânărul medic specialist neurolog David Marina, care recent a început să consulte pacienții la Clinica Socrates, este în curs de pregătire prin rezidențiat pentru a doua specializare – în recuperare, medicină fizică și balneologie. Coordonatorul și îndrumătorul său de rezidențiat este chiar medicul primar Armand Gogulescu, managerul Socrates Medical Center.

Am stat de vorbă cu dr. David Marina pentru a afla răspunsuri la câteva aspecte care ne făceau curioși:

• Cum este dr. Armand Gogulescu ca mentor și îndrumător de rezidențiat?

• Ce avantaj poate oferi o viitoare dublă specializare în neurologie și recuperare medicală pentru un tânăr medic în relația sa cu pacienții?

• De ce nu este recomandată suficient de des recuperarea medicală de către toți medicii neurologi din România?

„Colaborarea profesională cu domnul doctor Armand Gogulescu a venit pentru mine ca o gură de aer proaspăt. M-am simțit în sfârșit tratată colegial, ca un egal. Domnul doctor este înțelegător cu un tânăr rezident aflat încă în formare și mereu disponibil pentru orice nelămuriri și întrebări pe care le-aș avea și formula. Îmi explică lucrurile pe îndelete și cu răbdare. Mă pot baza întotdeauna pe sprijinul lui și simt că e acolo la nevoie pentru mine. După ce am primit și această ofertă de lucru la Socrates Clinic, m-am simțit și mai apreciată.

Bolile neurologice degenerative lasă întotdeauna sechele care necesită recuperare. Deși sunt doar în anul II de rezidențiat la Recuperare Medicală, am constatat din practica clinică faptul că recuperarea e insuficient recomandată de neurologi. Pot exista mai multe explicații.

Personalul și resursele insuficiente pentru numărul de pacienți și adresabilitatea lor, dar și faptul că medicii neurologi sunt copleșiți de solicitările de consultații îi determină să se bazeze mai mult pe recomandarea tratamentului medicamentos – care le este mai familiară și facilă. Pacienții revin apoi pentru prescripții medicale la același specialist.

Recuperarea medicală ca specialitate de sine stătătoare nu este suficient promovată pentru a fi bine înțeleasă de către celelalte specialități medicale, pentru a promova interdisciplinaritatea și a se pune accentul pe ea și pe beneficiile ei în practica medicală de zi cu zi.

În bolile neurologice degenerative, medicamentele nu au acțiune asupra recuperării în sine a bolnavului, ci mai mult asupra prevenirii factorilor de risc pentru viitor. Deoarece deficitul funcțional rămâne prezent prin sechele, doar recuperarea pune din nou în mișcare organul afectat și îl ajută să se reinventeze și să își reînvețe funcția.

Cazuistica neurologică cu care m-am confruntat la Socrates Clinic începând cu 1 septembrie este din sfera durerii cauzate de bolile degenerative ale structurilor coloanei vertebrale – spondilodiscartroze, lombosciatică și nevralgii cervicale. Motivul de prezentare la consult este în general durerea.

În urma examinării și anamnezei, încerc să înțeleg care este cauza afecțiunii și mecanismul prin care a survenit durerea, precum și variantele de tratamente posibile pentru ameliorarea durerii pe care le pot recomanda pacientului.

Întotdeauna, pe lângă tratamentul medicamentos, recomand kinetoterapia în cadrul sălii de gimnastică medicală și hidrokinetoterapia la bazinul Clinicii Socrates, care este cea mai dotată clinică de recuperare medicală din Timișoara pentru recuperarea după afecțiuni neurologice atât prin combinația de proceduri de fizio-hidro-kinetoterapie pe care le poate oferi, cât și prin dotările sale de excepție.

Ca medic, în relația cu pacienții mei, am multă răbdare. Sunt o fire deschisă, care ascultă întotdeauna omul aflat în suferință până la capăt, fiind atentă și empatică pentru a-l înțelege și a-l trata pe fiecare cât mai bine. Îmi doresc să găsim împreună, prin conversație și dialog, soluția optimă la problemele lor de sănătate”.

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?