Cum poți deveni victima propriului tău succes profesional?

Cum poți deveni victima propriului tău succes profesional?

195 de articole

Cosmin este un stomatolog matur, experimentat, profesionist și ambițios.

Răbdarea, atenția și zâmbetul lui, preocuparea lui aproape obsesivă pentru igiena cabinetului și ustensilelor, punctualitatea, dedicarea, memoria sa bună care îl ajută să rețină numele pacienților și istoria ultimelor lor vizite la cabinet, ajutată de o bună organizare a fișelor acestora, toate îl fac să fie apreciat și căutat. Pacienții stau la coadă pentru o programare la el.

Într-un fel însă, Cosmin este o victimă a propriului său succes. Ritmul intens și epuizant de muncă, fără pauze suficiente între pacienți, stând ore în șir în picioare și aplecat mult spre pacient duce în timp spre apariția bolilor profesionale.

Spațiul îngust de manevră, greu accesibil, de la nivelul gurii predispune la poziții statice incorecte ce sunt menținute o lungă perioadă de timp. Concentrarea pe intervențiile efectuate și pe starea pacientului – în detrimentul confortului fizic propriu – duce la apariția durerilor.

Când ești tânăr, durerile par suportabile, dar în timp devin din ce în ce mai sâcâitoare.

Durerile de gât, umeri și spate, neuropatiile mâinilor, scăderea forței de prindere a instrumentarului și capacității de coordonare, amorțeala la nivelul degetelor și mâinii, arsurile și furnicăturile ar trebui să reprezinte semne de alarmă

Duratele de peste 10 minute de lucru înclinat asupra pacientului sau efectuând un detartraj manual care durează cel puțin 30 de minute, experiența de cel puțin 11 ani de practică intensă, un număr de peste 20 de pacienți pe zi, lucrul pe o perioadă de cel puțin 48 de ore pe săptămână, în toate cele 7 zile ale săptămânii, fără asistentă sau cu un singur asistent sunt considerate factori de risc pentru apariția afecțiunilor musculo-scheletale în cazul stomatologilor.

Musculatura contractată datorată poziției de flexie a gâtului și pauzele prea scurte dintre doi pacienți, care nu permit relaxarea musculară, precum și mișcările repetitive sau efortul îndelungat duc la apariția tensiunii, oboselii și durerii de gât, de umeri și de coloană cervicală, toracală și lombară.

Dacă se adaugă și supraponderalitatea, câteva kilograme în plus ce pun presiune suplimentară pe coloană, înaintarea în vârstă și lipsa unei abordări preventive – prin sport, mișcare, alternarea muncii cu pauze, mobilier ergonomic, evitarea pozițiilor vicioase și programe constante de fizio și kinetoterapie – medicul va ajunge în curând pe mâna altor medici.

Va avea nevoie de concedii medicale, nu își va putea servi satisfăcător pacientura tot mai numeroasă și va trebui să reducă brusc și drastic numărul de proceduri și pacienți, așadar și veniturile cabinetului său dentar.

Solicitările fizice ridicate și volumul intens de muncă, în combinație cu poziția înclinată în față a capului menținută lung timp și cu absența unui mod dinamic de lucru, alternând perioadele de activitate cu cele de repaus pentru relaxarea mușchilor și coloanei vertebrale produc, în timp, o reducere a capacității de muncă și concentrare, o dependență de medicamentele împotriva durerii și o scădere a satisfacției stomatologului nostru față de muncă.

Să recapitulăm: Cosmin se bucură de succes. Are pacienți și încasări pe măsura calității muncii și efortului depus, deci banii nu reprezintă pentru el o problemă. Poate avea acces la cele mai bune proceduri și la cei mai buni medici și terapeuți pentru recuperarea stării sale de sănătate și funcționalitate.

Atunci, ce îl oprește să aibă grijă din timp de păstrarea capacității sale de muncă la un nivel optim?

Prioritățile greșite de viață, concentrarea excesivă pe muncă și afacere, forțarea unor limite personale, lipsa investiției în dotări ergonomice în cabinet și nealocarea de timp pentru fizio-kinetoterapie – două programe pe an, a câte 10 zile ar fi ideal – în care să își aloce două ore pe zi pentru sine, pentru sănătatea sa.

Sunt stomatologii singurii expuși la aceste riscuri profesionale?

Nu. Pe listă intră și chirurgii care operează aplecați la microscop (neurochirurgii, medicii oftalmologi, ORL-iștii, chirurgii maxilo-faciali), pianiștii care repetă ore în șir aplecați asupra clapelor pianului, bijutierii, artizanii handmade ce meșteresc detalii complicate, operatorii de circuite electronice ce asamblează componente sub microscop.

Toți sunt implicați în procese manuale de mare finețe ce necesită pe termen lung concentrare, coordonare a mișcărilor, dexteritate, îndemânare.

Socrates Clinic vă invită pe toți – stomatologi, chirurgi, pianiști, bijutieri, artizani handmade sau operatori de circuite electronice – să nu vă neglijați bunul cel mai de preț, sănătatea și să vă păstrați în formă optimă prin programe regulate și personalizate de fizio-kinetoterapie și kinetoprofilaxie. Succesul vostru profesional și calitatea vieții voastre depind de asta.

Sinele tău din viitor îți va mulțumi și-ți va fi recunoscător pentru alegerea bună făcută astăzi!

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?