Cum se face recuperare medicală ca la carte

187 de articole

Dacă vrei să obții rezultate optime la încheierea programului terapeutic, citește și respectă cele zece reguli ale profesioniștilor în recuperare medicală:

1. Specialitatea clinică independentă de medicină fizică și reabilitare (MFR) își propune să mențină și să dezvolte capacitățile fizice și cognitive ale pacienților și să le îmbunătățească calitatea vieții de zi cu zi.

2. Persoanele care se confruntă simultan cu mai multe afecțiuni dizabilitante și limitative, indiferent de vârsta lor, sunt diagnosticate și tratate de către această specialitate medicală, MFR. De asemenea, medicina fizică și reabilitarea medicală sunt responsabile de prevenirea apariției și instalării co-morbidităților și afecțiunilor dizabilitante și de managementul de caz al persoanelor afectate (adică de urmărirea evoluției lor).

3. Profesiunile conexe actului medical (fizioterapeut, kinetoterapeut, logoped, asistent medical) nu pot pune un diagnostic și nu pot recomanda un plan de tratament pacientului.

4. Serviciile de recuperare medicală sunt furnizate în echipa multiprofesională de specialitate din care fac parte medicul de specialitate MFR – care o și coordonează – alături de fizioterapeuți, kinetoterapeuți, maseuri, logopezi sau asistenți medicali de balneofizioterapie.

5. Medicii verifică pe parcurs evoluția fiecărui pacient, consultându-se cu ceilalți membri ai echipei dedicate și ajustează la nevoie procedurile prescrise și recomandate prin fișa de tratament – pentru a obține rezultate optime la încheierea programului terapeutic.

6. Serviciile conexe de kinetoterapie se vor acorda numai conform unui plan de proceduri specifice de medicină fizică și de reabilitare recomandat de medicul MFR (de medicină fizică și reabilitare).

7. Profesiunile conexe nu intră în relații contractuale directe cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Pentru a vă deconta serviciile de kinetoterapie prin Casa de Sănătate, doar un medic specialist poate să vă valideze procedurile prin cardul de sănătate.

8. Clinicile care dețin cabinete medicale de consultații și baze de tratament constând în spații de fizioterapie, kinetoterapie, masaj și hidrokinetoterapie precum Socrates Clinic sunt evaluate în prealabil de Casa de Asigurări de Sănătate din perspectiva dotărilor cu echipamente și spațiului minim alocat pentru fiecare pacient.

9. Medicii de altă specialitate decât MFR – de exemplu, ortopedie-traumatologie, neurologie – ar trebui să recomande servicii conexe de kinetoterapie prin eliberarea unui bilet de trimitere către medicul specialist de MFR în vederea întocmirii Planului de proceduri specifice de Medicină Fizică și de Reabilitare, ci nu prin scrisoare medicală direct la kinetoterapeut.

10. Apelați cu încredere pentru tratament și recuperare doar la clinici care vă pot facilita accesul la un program complet și complex de recuperare medicală (fizioterapie, gimnastică medicală, masaj terapeutic, recuperare în bazin), pe baza unui diagnostic pus de un medic specialist MFR și unui plan de tratament întocmit de un medic de specialitate MFR!

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?