Echipa Socrates Clinic se completează fericit cu un tânăr medic specialist atent, dedicat, cald şi cu un ochi clinic bine format

Echipa Socrates Clinic se completează fericit cu un tânăr medic specialist atent, dedicat, cald şi cu un ochi clinic bine format

187 de articole

Atunci când a invitat-o pe dr. Ana Maria Băsescu să completeze echipa Socrates Clinic, dr. Armand Gogulescu ştia exact ce apreciază la tânăra doctoriţă specialistă în recuperare, medicină fizică şi balneologie pe care a cunoscut-o şi a urmărit-o cum evoluează profesional încă din momentul în care era rezidentă:

„Ştiam despre ea că este serioasă, meticuloasă, calmă, caldă şi atentă. Am aflat acum, din interacţiunile noastre cotidiene, că nu are orgolii prosteşti care să blocheze dezvoltarea şi comunicarea. Întreabă atunci când simte nevoia să pună o întrebare şi nu ezită atunci când e vorba să ne consultăm în privinţa abordării terapeutice optime a situaţiei unui pacient. Iniţiază dialoguri profesionale şi ştie să facă echipă cu ceilalţi atunci când vine vorba de bunul interes al pacientului”, afirmă dr. Armand Gogulescu, managerul Socrates Clinic.

O parte dintre aceste soft-skills-uri le-a deprins dr. Ana Maria Băsescu la spitalul din Franţa care i-a oferit un post de medic specialist la doar un an an după ce a terminat rezidenţiatul în România, spital unde a lucrat peste doi ani, de la sfârşitul lui 2014 până la începutul lui 2017, când s-a întors la Timişoara din motive personale şi pentru că aici avea căminul ei:

„În Franţa am lucrat la un spital de recuperare public care avea mai multe secţii specializate în recuperarea neurologică, recuperarea post-dializă, recuperarea pediatrică, cea reumatologică şi post-traumatică. Eu am activat în secţia post-protezări, unde aveam pacienţi cu proteze de şold, genunchi, umăr sau coloană lombară.

Spitalul colabora cu alte 4-5 spitale de ortopedie din întreaga zonă care îşi trimiteau post-operator aici pacienţii la recuperare, la circa 3-4 zile după intervenţia chirurgicală.

Abordarea lor presupunea şi aspecte de medicină internă pentru patologia asociată, pe lângă cele de recuperare post-operatorie propriu-zisă.

Unii pacienţii sufereau post-operator de diverse complicaţii, cum ar fi emboliile pulmonare, flebitele sau alte decompensări cardiace.

De aceea, responsabilitatea mea ca medic specialist era una complexă, ce presupunea să văd pacientul ca întreg, în ansamblul stării sale de sănătate şi suferinţelor sale. Acest gen de privire atentă îţi lărgeşte mult experienţa clinică şi orizontul profesional.

M-a impresionat felul în care erau organizaţi, modul eficient în care lucram în echipă medicul, kinetoterapeuţii şi infirmierele responsabile de îngrijirile acordate pacienţilor.

Un alt aspect care mi-a rămas în memorie este felul în care tratează rezidenţii, faptul că pun mult mai mult accentul pe partea practică a pregătirii lor decât în România, unde încă de la început, fiecare rezident stă permanent pe lângă un medic specialist, vede pacienţii şi face examene obiective.

Ca medic specialist, răspundeam de 18 paturi de spital, iar pacienţii stăteau în secţie între 2 şi 3 săptămâni după o intervenţie chirurgicală de protezare de şold până la o perioadă mai lungă, de 4-5 săptămâni, pentru recuperarea în cazul protezărilor de genunchi, timp în care lucrau direct cu kinetoterapeuţii la creşterea mobilităţii şi refacerea funcţionalităţii.

Am remarcat faptul că pacienţii francezi manifestă un mare respect pentru medicul specialist, dar şi că acesta la rândul său învaţă să fie deschis cu pacienţii săi, să le puncteze precis toate aspectele importante pentru recuperarea lor cât mai completă şi, totodată, se străduieşte să aibă răbdare pentru a le oferi explicaţii în detaliu şi răspunsuri la toată întrebările.

Programele de prevenţie din Franţa sunt sistematice, ceea ce obligă pacienţii la o anumită conduită terapeutică ce presupune prezentarea la timp la toate controalele periodice şi o anumită disciplinare în aplicarea întocmai a recomandărilor făcute de medic.

Atunci când am decis să mă întorc acasă, la Timişoara, nu mi-a fost foarte greu să mă decid pentru oferta de job de la Socrates Clinic. Cunoşteam clinica, am discutat despre o posibilă colaborare cu doctorul Gogulescu încă înainte de plecarea mea în Franţa şi am lăsat o uşă deschisă pentru reluarea în viitor a acestei discuţii.

M-a încântat să descopăr noua locaţie a clinicii, extrem de bine dotată cu aparatură şi echipată profesional, cu un personal competent, o ambianţă colegială şi plăcută.”

Cei doi ani din Franţa au învăţat-o pe dr. Ana Maria Băsescu să fie un om răbdător şi diplomat. Îi place atât să asculte ce îi spune celălalt, cât şi să explice amănunţit. Aceste calităţi umane se combină fericit cu un ochi clinic format şi cu un set de cunoştinţe precise privind modul în care să abordeze istoricul şi anamneza problemelor asociate şi examenul clinic al statusului actual al fiecărui pacient.

„Modul meu de abordare sper să inspire încredere, profesionalism şi dedicare, toate centrate pe obţinerea celor mai bune rezultate în ameliorarea simptomatologiei cu care se confruntă fiecare pacient pe care îl consult.

Vreau să mă dezvolt profesional în continuare şi patologia mult mai completă şi diversă abordată de Socrates Clinic mă ajută în acest sens. Am lucrat mai mult cu kinetoterapeuţi în secţia din Franţa, acum voi experimenta colaborarea cu o echipă completă, ce include și procedee de electroterapie şi hidrokinetoterapie, pe lângă gimnastica medicală la sală.

Este o schimbare pentru mine şi o abordare interesantă ce include patologii cronice degenerative, post-traumatice sau neurologice, pe lângă cele post-protezare cu care sunt obişnuită. Astfel, pe lângă protocolul medical şi algoritmul de intervenţie pe protezare pe care îl stăpânesc deja, aici experimentez protocoale mult diversificate în funcţie de patologiile pacienţilor care se adresează clinicii.”

Începând cu 1 aprilie 2017, zilnic, după orele 13, dr. Ana Maria Băsescu îşi aşteaptă pacienţii la Socrates Clinic pentru a-i recupera şi reda rapid familiei, societăţii şi profesiei cu energia tinereţii sale, cu un zâmbet deschis, cu multă căldură, interes, atenţie şi dedicare pentru ameliorarea suferinţei.

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?