Faceți pentru voi și sănătatea voastră atât cât trebuie, atunci când trebuie

Faceți pentru voi și sănătatea voastră atât cât trebuie, atunci când trebuie

187 de articole

L-am cunoscut pe comisarul-șef Adrian Dumbravă la Socrates Clinic în 2018. Se trata de 10 ani datorită unor hernii de disc multiple la nivel lombar și cervical care îi provocau dureri bruște și violente. Și încerca să evite să ajungă la operație, la bisturiul neurochirurgului.

L-am reîntâlnit zilele acestea pe domnul Adrian Dumbravă. Tot la Socrates Clinic. Tot datorită acutizării durerilor cronice cauzate de herniile de disc. A reușit timp de 15 ani de la debutul durerilor de spate să evite operația – cu ajutorul lecțiilor învățate de la Socrates Clinic și aplicate în viața sa:

„Siguranța, încrederea și răbdarea cu care mi-a vorbit în toți acești ani dr. Armand Gogulescu m-au făcut să nu îmi pierd speranța că voi trece mereu peste probleme cu ajutorul fizioterapiei, kinetoterapiei, masajului și tratamentului antiinflamator și antialgic medicamentos.

Analiza riscurilor la care mă expunea excesul de greutate – realizată de domnul doctor – m-a impresionat prin franchețea cu care a fost făcută deoarece am conștientizat răul pe care mi-l pot produce singur prin neglijențele și excesele culinare.

Am cunoscut de la începuturi clinica Socrates și personalul său și am fost martorul evoluției și dezvoltării ei atât din perspectiva spațiului generos, dotărilor complexe, moderne din noua locație, cât și a diversității procedurilor recomandate. Au progresat enorm în tehnologie și echipamente. Căldura umană a medicilor și terapeuților și comunicarea lor empatică a rămas însă aceeași.

În peregrinările mele medicale la Szeged și București nu am văzut alte clinici mai bine organizate, dotate și echipate.

În acești 15 ani am învățat pe propria piele o serie de lecții pe care le împărtășesc cu voi pentru a evita să faceți aceleași greșeli.

Evitați dietele și curele ce presupun o slăbire bruscă în greutate, urmată de punerea la loc în scurt timp a kilogramelor pierdute. Această variație rapidă și mare a greutății corporale supune la presiuni mari coloana vertebrală și face adaptarea dificilă.

În locul antrenamentelor intense de forță la sala de fitness, cu greutăți și haltere, la recomandarea unor antrenori care nu își asumă apoi problemele voastre, dacă știți că aveți probleme cu coloana, faceți exerciții de gimnastică medicală la sala de kinetoterapie, sub supravegherea unor kinetoterapeuți specializați. Nu vă vor forța niciodată limitele, veți evolua gradual și spatele vă va mulțumi.

Practicați înotul ca sport de întreținere ce vă menajează coloana. Recomandarea aceasta, făcută acum mulți ani de zile de dr. Gogulescu mi-a fost de mare ajutor. La Socrates Clinic puteți face și hidrokinetoterapie supravegheată în bazin.

Nu veniți la recuperare medicală doar atunci când aveți crize dureroase. Nu așteptați să se intensifice durerea până ea devine insuportabilă. Eu am învățat într-un mod dureros ce înseamnă trei crize, trei ceasuri rele și trei momente când m-am lovit cu capul de pragul de sus pentru a deveni mai ascultător. La primele semne de declanșare a unei crize, în loc să vă bazați doar pe calmante și antiinflamatorii, programați o consultație la medicul specialist de recuperare și începeți o serie nouă de proceduri de fizio-kinetoterapie.

Între anii 2018 și 2020, mă stabilizasem cu combinația de dietă, mers la înot și sală, plus exerciții de gimnastică făcute acasă și periodic la clinica Socrates. Apoi, a venit pandemia. S-au închis sălile de fitness și bazinele de înot. Am redevenit sedentar și, fiind pofticios și gurmand, nu am mai fost atent la controlul greutății corporale și m-am îngrășat din nou. Au început durerile ușoare, am luat din nou Midocalmin.

În luna martie 2022 a revenit scenariul nedorit: stăteam la coadă la benzină, speriat de veștile privind scumpirile iminente și m-am blocat din nou la spate. Nu am mai putut umbla. Salvarea, internarea, injecțiile și perfuziile au urmat de urgență. Apoi, am revenit imediat la Socrates Clinic. Și m-au pus din nou pe picioare.

Ca atare, scoateți din vocabular ideea de tratament de menținere și întreținere a stării de sănătate doar când vă amintiți, doar când puteți, când vă permite programul. Nu vă veți face timp decât atunci când sănătatea voastră va deveni o prioritate pentru voi. Atunci când propria persoană va ajunge pe primul loc între prioritățile voastre.

Faceți tratament regulat, preventiv, nu doar dintr-o criză dureroasă în alta. Faceți pentru voi și sănătatea voastră atât cât trebuie și atunci când trebuie. Calitatea vieții vă poate ține departe de operație dacă vă acordați timp, atenție la regimul alimentar și la stres, dacă vă tratați consecvent și evitați ridicările, întinderile și eforturile bruște.”

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?