Îmi doresc lucruri simple, dar atât de importante atunci când le-ai pierdut

Îmi doresc lucruri simple, dar atât de importante atunci când le-ai pierdut

195 de articole

Domnul Viorel Huțan, administrator la ștrandul termal din Lovrin, trece începând din 2020 printr-o grea cumpănă.

În urma unui accident petrecut la fotbal acum câțiva ani – și pe care nu l-a luat prea mult în serios – risca să rămână paralizat.

„M-am lovit frontal în zona capului la un meci de fotbal. O vreme am purtat guler cervical, îmi amorțeau puțin degetele, scriam mai greu chiar și câteva cuvinte. Simțeam că nu mai sunt eu, cel de dinainte, dar puneam totul pe seama îmbătrânirii firești. Nu mai aveam aceeași forță în mușchi și, dintr-un om activ, după care era greu să te ții, am ajuns să merg lent și greoi. E destul de greu de suportat trecerea asta, dar am crezut că rezolv cu câte un masaj sau o încercare de manipulări și terapie manuală. N-a fost deloc așa.

Brusc, chiar în timpul pandemiei, nu am mai putut să merg. Piciorul meu drept parcă se blocase, aveam practic o semipareză. Am făcut un RMN cervical și am mers întâi la Spitalul Județean, iar apoi la Szeged, unde dr. Barzo Pal mi-a spus direct că risc să paralizez complet chiar și la o întoarcere bruscă a capului. Diagnosticul suna crunt: mielopatie cervicală, spondilodiscartroză și stenoză de canal spinal. Era nevoie urgent de operație pentru a elimina două discuri vertebrale care erau distruse și a prinde coloana în șuruburi.

Imediat după operație nu am mai putut merge. Rămăsesem și cu sechele la mâna stângă, țineam greu telefonul în mână, iar exercițiile făcute singur acasă – unde m-am dotat cu bandă și bicicletă – nu mi-au fost de un real ajutor. Nu mă recuperam deloc, nici vorbă să fiu din nou cum am fost odată, nici măcar parțial.

În 2021, când am mers la control la Szeged, doctorul care m-a operat mi-a reamintit că am trecut razant pe lângă riscul de paralizie, că recuperarea mea va fi lentă și nu trebuie sub nicio formă să renunț la mișcare și la schimbarea modului de viață. Mi-a spus că cel mai bine ar fi să încep treptat, cu recuperarea în apă – dar nu în apă termală, care îmi era contraindicată.

Aveam nevoie de un program complet de kinetoterapie și hidrokinetoterapie, minimum de două ori pe an, deoarece mușchii mei nu mai primeau stimuli nervoși suficienți și riscam să rămân cu o atrofie musculară severă. Nu aveam deloc stabilitate în tot corpul, mergeam pe stradă ca un om beat care își târăște și aruncă după el picioarele.

Am căutat pe Internet și am descoperit că Socrates Clinic este singura clinică de recuperare medicală din Timișoara dotată cu bazin pentru hidrokinetoterapie. Am început imediat cu 10 ședințe de hidrokinetoterapie, recuperarea mea în bazin fiind asistată și coordonată de terapeutul Robert Berecki.

După primul program complet, am simțit deja că echilibrul și coordonarea corpului s-au îmbunătățit, că am forță mai multă în picioare și nu mai am nici dureri de umăr. De asemenea, s-a ameliorat și durerea lombară ce nu mă lăsa să merg nici prin casă decât ținându-mă de pereți.

Acum umblu mai natural, mai sigur pe mine și pe felul cum calc pe picioare, iar mobilitatea mai bună mă ajută să am o poziție mai confortabilă în fotoliu și în pat atunci când mă odihnesc. Deja am renunțat la baston atunci când merg prin casă.

La ora actuală, am început al doilea pachet de terapie la Socrates Clinic și fac atât recuperare în bazin, cât și kineto la sală, cu exerciții personalizate de gimnastică pe saltea, corzi elastice, minge, bicicletă, bandă și scară.

Nu voi mai fi niciodată cum eram înainte de accident, dar sper să nu mai am dureri, să fiu din nou bine, să umblu natural, să pot dormi și să nu mă mai simt anchilozat. Îmi doresc lucruri simple, dar atât de importante atunci când le-ai pierdut.

Inițial mi-a fost tare greu să încep o recuperare de lungă durată și o schimbare radicală a stilului de viață. Eram și cam descurajat după ce am văzut că acasă nu am obținut rezultate singur – am aflat apoi că nu făceam exercițiile potrivite, de fapt.

Robert mi-a redat încrederea în mine însumi. Este un terapeut atent, pasionat, facem exercițiile mai întâi împreună, iar apoi mă supraveghează îndeaproape. Am cerut să fac tot cu el și recuperarea la sală deoarece mi-a câștigat pe deplin încrederea. Mi-a povestit că s-a confruntat și personal cu un caz dificil în familie, datorat unui accident vascular cerebral și am simțit că empatizează și rezonează cu adevărat cu mine și situația mea. Îi mulțumesc personal și mă bucur mult că am descoperit oamenii și dotările de excepție de la Socrates Clinic.”

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?