Indicele de rotunjime corporală, mai bun în semnalizarea unor afecțiuni comparativ cu indicele de masă corporală?

Indicele de rotunjime corporală, mai bun în semnalizarea unor afecțiuni comparativ cu indicele de masă corporală?

195 de articole

Indicele de masă corporală (IMC) calculează obezitatea / supraponderalitatea unei persoane utilizând doar două măsurători: înălțimea și greutatea.

Indicele de rotunjime corporală (BRI) adaugă mai multă precizie în ecuație, ținând cont în plus de circumferința abdominală în talie și de circumferința la nivelul șoldului.

O critică majoră adusă IMC este faptul că nu reușește să calculeze cu precizie distribuția și ponderea grăsimii în greutatea corpului unei persoane.

Dincolo de grăsime, compoziția corporală trebuie să țină cont de:

structura osoasă; grăsimea viscerală dispusă în jurul organelor; gradul de hidratare; dezvoltarea diferită a musculaturii la sportivi.

Atleții sunt în general persoane înalte, cu o densitate musculară ridicată și, ca atare, indicele de masă corporală (IMC) nu arată corect, în cazul lor, problemele medicale asociate obezității.

În cazul persoanelor în vârstă, cu o densitate musculară și osoasă mai reduse, în schimb, ponderea grăsimii este mai ridicată în compoziția corporală.

Datorită acestor limitări, o persoană cu obezitate morbidă ar putea avea, foarte probabil, același indice de masă corporală (IMC) precum un culturist.

De aceea, indicele de rotunjime corporală (BRI) vine cu o formulă mai precisă în estimarea obezității, ponderii totale a grăsimilor în compoziția corporală și conținutului de grăsime viscerală.

Grăsimea viscerală nu este situată la suprafață, imediat sub piele, ci înconjoară organele situate în cavitatea abdominală, fiind mult mai periculoasă pentru sănătate.

În timp ce indicele de masă corporală (IMC) se uită la corpul uman ca la un cilindru, indicele de rotunjime corporală (BRI) îl vede mai natural, sub forma unui ou.

De aceea, BRI va include toate variațiile de formă posibile, începând de la un capăt al scalei – atunci când forma corpului se apropie de cea rotundă, a unui cerc – până spre celălalt capăt – atunci când corpurile sunt filiforme și subțiri ca o elipsă.

Nici BRI nu este o măsură perfectă, deoarece nu poate indica masa musculară, dar este o formulă mai precisă de a măsura cu acuratețe compoziția corpului.

BRI este un instrument de screening non-invaziv și ușor de calculat care ajută la estimarea riscului de mortalitate și identificarea persoanelor cu risc ridicat de boli metabolice, precum diabetul zaharat și colesterolemia.

Rămâne de văzut dacă ideea de calcul al rotunjimilor corporale va prinde la public datorită caracterului mai ofensator pentru anumite culturi occidentale, unde fenomenul de obezitate morbidă a căpătat amploare în rândul populației afectate de alimentația fast-food și stilul de viață nesănătos, sedentar, lipsit de exerciții fizice.

Mai jos găsiți un link la un calculator online unde, după ce veți introduce unele informații (precum sexul, vârsta, înălțimea, greutatea, circumferința în talie și la nivelul șoldului), vi se va calcula indicele de rotunjime corporală (BRI) și veți primi anumite sugestii privind starea dumneavoastră de sănătate și riscurile potențiale de îmbolnăvire asociate.

Mai multe detalii despre subiect puteți citi la:

https://www.healthline.com/health-news/is-the-body-roundness-index-the-new-bmi-what-it-says-about-your-health#Body-roundness-and-mortality-risk

și

https://www.nbcnews.com/health/health-news/bmi-flaws-body-roundness-index-better-rcna155898

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?