Interviu cu doamna dr. Steliana Hălmăgean, medic primar neurologie

Interviu cu doamna dr. Steliana Hălmăgean, medic primar neurologie

187 de articole

Rolul esenţial al unei clinici de recuperare medicală constă în educarea pacienţilor pentru a-i conştientiza de necesitatea schimbării stilului lor de viaţă.

– Cât de importantă este recuperarea medicală, fiziokinetoterapia, pentru succesul intervenţiei terapeutice a specialistului în neurologie?

– Extrem de importantă. Am mare nevoie de colaborarea cu o echipă profesionistă de fiziokinetoterapeuţi, mai ales în afecţiunile coloanei, acolo unde nu pot avea rezultatele dorite fără intervenţia lor. Colaborarea interdisciplinară cu o clinică de recuperare medicală ce permite o abordare complexă a pacientului este de bun augur atât în cazurile de ameţeli, spondiloză sau dureri de spate datorate scoliozei sau lombosciaticei, cât şi în paraliziile rezultate în urma unui accident vascular cerebral. Nu recomand, evident, programul de recuperare medicală chiar în timpul puseului acut de durere lombosciatică, abordarea corectă terapeutică începând cu repaus la pat şi tratament medicamentos pentru reducerea durerii şi inflamaţiei, urmat de mişcare uşoară şi apoi de gimnastică şi recuperare. Doar după ce s-au redus durerea şi inflamaţia trebuie intervenit profesionist pentru a diminua contractura şi a creşte tonusul muscular pe spate pentru a preveni o nouă criză dureroasă. Intervenţia specialităţii de recuperare medicală este la fel de salutară pentru tinerii corporatişti care au card de abonament la clinica MedLife unde consult eu şi care – din cauza sedentarismului, statului nemişcat timp îndelungat pe scaun în poziţii incorecte şi lipsei mişcării active şi sportului – se confruntă frecvent cu dureri de cap şi cu hernii de disc cervicale şi lombare. Din păcate, nu vin din timp la clinică pentru un control preventiv, ci ajung aici cu dureri intense şi hernie de disc masivă, cu puţin timp înainte de momentul critic, în care s-ar impune o intervenţie chirurgicală. Pentru aceştia din urmă, care au protruzie şi nu fisuri, trebuie să încercăm întotdeauna să temporizăm criza, să îi ajutăm să treacă cu bine peste durere cu kinetoterapia – care pentru pacient poate avea un efect benefic similar cu a-l pune într-un corset, dar fără efectele adverse aferente. Dacă reuşim împreună cu terapeuţii Socrates Clinic să îi întărim musculatura spatelui, există o şansă, în funcţie de constituţia fiecăruia şi de puterea sa de regenerare, ca prin exerciţiile potrivite de gimnastică medicală să reuşim să tragem înapoi discul ce era plecat de la locul lui şi apăsa asupra nervului, generând durerea. Prin întărirea musculaturii spatelui, putem ţine mai uşor coloana în poziţia corectă pentru a nu mai comprima nervul. Medicamentele prescrise de medic reduc doar temporar durerea şi inflamaţia, adevărata recuperare a pacientului se întâmplă de fapt la sală şi la bazin, prin efortul personal depus de acesta, dar cu asistenţa de specialitate a unui profesionist. Eu personal cred mai mult în efortul făcut de pacient prin propria lui forţă la bazin şi în sală decât în aparatele electrice care te tratează şi stimulează în timp ce tu stai pasiv. 

– Care sunt aşteptările dumneavoastră ca medic neurolog din partea intervenţiei echipei de recuperare medicală şi kinetoterapie? 

– În absenţa unei asemenea intervenţii făcute profesionist şi la timp, intervenţie care este de altfel obligatoriu de recomandat, pacientul se va prezenta non-stop la mine pentru a-i prescrie medicamente împotriva durerii, va deveni dependent de medicamente şi de medicul neurolog, aspect pe care nu îl consider de dorit din perspectiva interesului de a recupera pacientul şi a-i asigura din nou o viaţă normală. Medicul neurolog trebuie să vadă şi alţi pacienţi, să rezolve cât mai multe probleme, cazuistica e bogată şi succesul meu este atunci când pacienţii revin însănătoşiţi la mine, doar pentru a-mi mulţumi şi a-mi relata cum se simt după finalizarea programului de recuperare. Consider că rolul esenţial al unei clinici profesioniste de recuperare medicală, aşa cum este Socrates Clinic, constă în educarea pacienţilor pentru a-i conştientiza de necesitatea schimbării stilului lor de viaţă, pentru a-i determina să adopte pe termen lung un program de exerciţii personalizate de întreţinere a stării de sănătate a coloanei – efectuat combinat, atât la domiciliu, cât şi la sala de gimnastică a clinicii. Fiziokinetoterapeuţii au contact direct cu pacienţii mai mult timp decât medicul neurolog, care îi vede doar în timpul consultaţiei. Ei se văd cu pacienţii cel puţin în timpul programului de recuperare, care ţine minimum 10 zile, dar de obicei se stabileşte o relaţie mai apropiată – pacienţii ţin legătura cu kinetoterapeutul, revin în clinică periodic şi se consultă cu el în privinţa corectitudinii efectuării exerciţiilor recomandate de specialist. Cele 10 minute de exerciţii zilnice pe saltea, la domiciliu, dacă sunt efectuate corect împreună cu plimbarea în aer liber, în natură, pot face minuni pe termen lung. Apreciez întotdeauna un pacient care îmi spune că merge regulat la sală, aceasta înseamnă că are deja deprinderea de a face sport, dar îi subliniez întotdeauna importanţa de a învăţa mai înainte un program de exerciţii moderate din partea unui fiziokinetoterapeut şi de a le repeta suficient sub privirile şi îndrumarea acestuia pentru a se asigura că nu le face greşit. De prea multe ori m-am confruntat cu pacienţi care vin la mine în puseu dureros acut, cu hernia şi articulaţia „puşcată” la sală, datorită unui sport practicat în mod agresiv sau ridicării excesive a unor greutăţi neadaptate capacităţii organismului lor şi fără încălzire suficientă. Sportul trebuie făcut cu cap, cu măsură, pentru a nu ne confrunta cu durerea ce apare în urma unui efort fizic prea intens. 

– Cum evaluaţi succesul unui program de recuperare medicală? 

– Dacă pacienţii mei sunt mulţumiţi de rezultate şi se simt mai bine, îmi comunică întotdeauna acest lucru pentru că au încredere în mine, eu fiind specialistul căruia i s-au adresat de la început pentru a-şi recăpăta starea de bine şi funcţionalitatea organismului. Constat o satisfacţie ridicată a pacienţilor mei faţă de rezultatele obţinute în urma programelor de recuperare urmate la Socrates Clinic, partenerul MedLife din Timişoara pe servicii de recuperare medicală, ei solicitându-mi bilete de trimitere şi recomandări pentru a reveni periodic la această clinică modernă, care oferă în aceeaşi locaţie atât tratament de hidrokinetoterapie în bazin, cât şi gimnastică în sală. Satisfacţia pacientului este cel mai important indicator al calităţii intervenţiei terapeutice interdisciplinare, pacienţii sunt cei care ne recomandă şi ne clădesc reputaţia. Consider că o bună comunicare a medicului şi terapeutului cu pacientul este esenţială pentru succesul unei intervenţii de recuperare fizică medicală. Un bun fiziokinetoterapeut va răspunde întotdeauna detaliat la întrebările pacientului – care are multe lucruri de clarificat şi de înţeles privind natura suferinţei cu care se confruntă şi care îi marchează viaţa. 

– Care sunt limitele acestei abordări profesioniste?

– Din păcate, limitele sunt de natură financiară. Investiţia într-o clinică complexă de recuperare medicală ce oferă un pachet complet de proceduri diverse este una consistentă şi nu poate fi acoperită doar prin sumele modice alocate de casele de asigurări pentru pacienţii asiguraţi aflaţi în contract cu ele. Tratamentul gratuit, decontat de CJAS Timiş este limitat şi insuficient din punct de vedere al succesului terapeutic, dar, din păcate, mai ales pacienţii în vârstă se limitează la acesta datorită faptului că nu sunt obişnuiţi sau nu pot să plătească din buzunar preţul unui program complet. De aceea, eu insist ca mai ales tinerii corporatişti sedentari care sunt abonaţi ai clinicii MedLife şi au nevoie de un program de recuperare şi întreţinere medicală să nu evite acest efort personal doar din comoditate şi din criză de timp datorată unor priorităţi greşite. Au toată viaţa activă înainte şi rezultatele se vor dovedi benefice pentru ei pe termen lung. 

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?