Alexandra Vancea are doar patru anișori și face recuperare medicală și kinetoterapie de la șase săptămâni de viață. S-a obișnuit cu spitalele, investigațiile și internările, dar nu îi plac. Preferă să se joace și să spună că face sport, nu tratament. Ce copil ar prefera să vorbească despre boală, terapie și medici?
Problemele sale au început chiar de la naștere, când a suferit un accident vascular cerebral ischemic. Nici acum nu se știe exact cauza, dar remediul presupune tenacitate și efort pentru o recuperare treptată și lentă. Mama sa este mereu alături de ea în acest proces solicitant:
„Am participat la Școala Mamei Junior împreună cu fetița. De trei ori pe săptămână am mers la înot și am făcut kinetoterapie.
Ulterior, am descoperit mai întâi bazinul de înot de la Socrates Clinic și cursurile pentru copii facilitate de Raluca. Stând în sala de așteptare a clinicii pentru a o lua pe Alexandra de la înot, am citit pe perete despre serviciile oferite de clinică și am înțeles că putem face tot aici și kinetoterapia.
Colegii de la lucru ai soțului au fost cei care ne-au încurajat să încercăm serviciile Socrates Clinic. A contat mult în alegerea noastră și faptul că locuim în proximitatea clinicii, în cartierul Girocului.
Doamna doctor Mariana Pekurar a avut o atitudine frumoasă, am putut discuta pe îndelete și am stabilit împreună planul de tratament. După atâtea experiențe de recuperare în care m-am implicat emoțional și efectiv, știam cam ce are nevoie fetița mea.
Când am urcat la sala de gimnastică, în prima zi, aveam o strângere de inimă. Știu că e greu să găsești terapeuți care să câștige inima și încrederea unui copil și să aibă răbdarea și înțelegerea de a lucra în joacă cu o fetiță mică.
Am fost însă plăcut surprinsă. După ce am făcut cunoștință, eu am stat deoparte, iar Robert a reușit din primele interacțiuni să se înțeleagă de minune cu Alexandra. Se simte că este un om bun și deschis și, de aceea, s-au împrietenit repede.
Am însoțit-o doar la primele ședințe de acomodare și la ultima ședință, cea de evaluare, în rest a venit la Socrates Clinic cu soacra mea.
Pe mine fetița nu prea mă lasă să o corectez, face exercițiile cum poate și cum știe ea, de aceea era nevoie de un terapeut profesionist de care să asculte.
La finalul tratamentului, am constatat că Alexandra are o putere mai mare în mână, i s-a îmbunătățit semnificativ forța musculară în mâna stângă. A lucrat cu bastonașe, exerciții de întindere, la spalier și la sol. Mi-a plăcut că nu era foarte aglomerat la ora când veneam noi, iar fetița s-a simțit în largul ei la sală.
Mai trebuie lucrat în viitor la coordonare și motricitate fină. Ar fi interesant să amenajați la clinică un spațiu distinct de kinetoterapie prin joacă pentru copii, dotat cu măsuțe, scăunele și jocuri de motricitate pentru mâini și picioare. Pentru copiii care au suferit un AVC sunt necesare servicii specializate de psihologie și terapie ocupațională care să îi ajute să-și reia activitățile curente, de zi cu zi și să își folosească deplin mâinile pentru a se îngriji singuri și a fi funcționali la întreaga lor capacitate.”