După opt ani de practicare continuă şi cu dedicare a atletismului de performanţă, Andrei Ionuţ Bărbuţ a fost nevoit să renunţe la participarea la competiţiile sportive în urma unei accidentări care s-a finalizat cu o operaţie.
În mod firesc, decizia pe care a luat-o în acel moment a fost să se înscrie la Facultatea de sport a Universităţii de Vest din Timişoara şi să opteze ulterior, în cadrul ei, pentru specializarea de kinetoterapie.
„Am lucrat direct cu kinetoterapeuţi profesionişti în calitatea mea de sportiv profesionist şi ştiam din propria experienţă cât de folositoare este intervenţia lor pentru recuperarea medicală după un efort intens. Dintotdeauna mi-a plăcut să ajut oamenii aflaţi la greu pentru că îmi pasă şi mă gândesc mult la cei care îmi cer ajutorul. Chiar îmi sacrific mult din timpul, energia şi interesele mele pentru binele pacienţilor, doar pentru a-i auzi că nu îi mai doare atât de tare, pentru a afla că evoluează spre bine şi că sfaturile oferite de mine îi ajută cu adevărat şi au un impact direct în viaţa lor de zi cu zi.”
După absolvirea facultăţii de sport în 2016, Andrei a făcut practică aproape doi ani la o sală de kinetoterapie din cadrul unei clinici de pediatrie din Timişoara. Acolo a învăţat să lucreze cu copiii şi a tratat cazuri diverse – de la bolnavi de mucoviscidoză la paraplegici sau copii şi tineri care au suferit rupturi musculare, entorse sau care veneau să se recupereze după o intervenţie chirurgicală.
Astfel, atletismul de performanţă, facultatea de sport şi practica de specialitate de la pediatrie l-au ajutat să-şi definească mai clar nişele de pacienţi preferate: sportivii profesionişti şi amatori, copiii şi tinerii.
„Mă descurc de minune cu sportivii care merg zilnic la sală sau desfăşoară regulat, cu o anumită intensitate, diverse activităţi sportive. Îi înţeleg altfel ca fost sportiv de performanţă, le cunosc mai bine motivaţiile, atitudinea şi aşteptările. Ştiu pe ce butoane aspiraţionale să apăs pentru a avea rezultate cu fiecare dintre ei. Compun pentru fiecare dintre ei un set de exerciţii personalizate, ceva mai complicate, cu un grad mai ridicat de dificultate decât cele obişnuite, dar care sunt eficiente pentru o recuperare mai rapidă, care să le permită reluarea antrenamentelor.”
Pe kinetoterapeutul Andrei Bărbuţ îl puteţi întâlni zilnic în sala de kinetoterapie de la Socrates Clinic, unde puteţi beneficia de sfaturile şi recomandările lui, care s-au dovedit în timp foarte apreciate de pacienţi.
Aici, Andrei foloseşte frecvent placa de echilibru şi banda de alergare. L-am întrebat de ce le preferă, care este secretul acestei alegeri, mai ales că în dotarea clinicii există o atât de mare diversitate de aparate.
„Placa de echilibru îţi permite să construieşti exerciţii complexe, care lucrează bine cu articulaţiile gleznei şi genunchiului, ce sunt extrem de solicitate în cazul sportivilor de performanţă, în timp ce pe banda de alergare îţi dezvolţi toţi muşchii şi înveţi să îţi controlezi şi dozezi bine respiraţia.”
Practica de la pediatrie l-a ajutat pe Andrei să îşi testeze răbdarea şi să înveţe să se apropie de copii.
„Copiii se plictisesc mai repede. Vor mereu schimbare şi diversitate. Pentru un copil trebuie să adaptezi permanent programul de kinetoterapie şi să adaugi zilnic un alt exerciţiu faţă de ziua precedentă. Programul de gimnastică al copiilor trebuie să fie plăcut pentru a-i motiva pentru o durată îndelungată. Trebuie să te joci cu ei nepierzând din vedere obiectivele, pentru a-ţi atinge ţintele terapeutice.”
Ce crede Andrei despre elementele care contează cel mai mult în reuşita profesională a unui kinetoterapeut?
„Multe sunt elementele care cântăresc în experienţa pe care o trăieşte pacientul, de la felul în care comunici cu el la modul în care îi zâmbeşti, îl asculţi şi îl înţelegi. Terapeutul trebuie să facă echipă cu pacientul, la fel ca la sport. Iar succesul sau eşecul unei terapii este al întregii echipe. De aceea, eu mă implic 100% în reuşita unui program pe care îl construiesc împreună cu pacientul. Fac totul ca să-l ajut, depun oricâte eforturi pentru a-l convinge să respecte de bună voie programul şi recomandările mele. Poate să-mi adreseze oricâte întrebări despre motivul pentru care am ales să-i recomand anumite exerciţii şi îi ofer cu plăcere sugestii pentru continuarea tratamentului la domiciliu.”
Care este modelul lui Andrei în viaţă şi carieră?
„Tata mi-a insuflat seriozitatea lucrului bine făcut şi dedicarea pentru perfecţiune. Sunt mereu cu ochii pe fiecare pacient pentru a mă asigura că face corect fiecare exerciţiu. Mai bine facem mai puţine repetări, dar executate corect, pentru o eficienţă maximă.”
Andrei a devenit în timp chiar prieten bun cu unii dintre pacienţii pe care i-a ajutat să se recupereze atât la pediatrie, cât şi la Socrates Clinic. A acceptat să ne povestească despre un caz care i-a rămas în memorie şi de care e tare mândru:
Fabian, un tânăr de 22 de ani, a apelat la Andrei, pe când făcea practica la clinica de pediatrie. Era un băiat inimos, aflat într-un scaun cu rotile din cauza unui accident de maşină în urma căruia rămăsese paraplegic.
„Atunci am înţeles pentru prima oară ce test profesional este pentru orice kinetoterapeut să lucreze cu oameni ce se luptă cu afecţiuni dizabilitante legate de neurologie. Ai nevoie de multă răbdare şi perseverenţă şi tu, şi pacientul tău, deoarece rezultatele se văd mai greu. Am lucrat timp de doi ani cu Fabian şi vine în continuare la mine şi aici, la Socrates Clinic, la sală. Am reuşit până acum să-l ajut să-şi mişte din nou degetele de la picioare şi să-şi tonifieze musculatura superioară pentru a se putea transfera singur din maşină în scaunul rulant şi invers. A fost o mare victorie atât pentru mine, cât şi pentru Fabian. Acest adevărat test m-a format semnificativ ca terapeut, m-a învăţat să am răbdare şi să aştept cu încredere să culegem împreună roadele eforturilor noastre. Ne-a legat acest efort comun, ne înţelegem acum din priviri, iar între mine şi Fabian, doi tineri de vârste apropiate, s-a format în timp o adevărată prietenie. Am planuri mari cu el – vreau să îl pun din nou pe picioare. Datorită ambiţiei lui şi faptului că formăm o echipă, cred şi sper că voi reuşi. Nu pun preţ pe timp şi nu forţez niciodată un pacient, important este rezultatul final.”
Un program terapeutic flexibil poate să rezolve mai multe probleme vechi, chiar cronicizate, ale pacienţilor.
„La finalul anului trecut a venit la sala de kineto de la Socrates Clinic un domn mai în vârstă, de circa 60 de ani, care acuza dureri datorită unei afecţiuni la umăr. După doar şapte şedinţe mi-a declarat mulţumit că se simte mult mai bine şi mi-a mărturisit că mai are o problemă pe care uitase să o menţioneze cu ocazia consultaţiei medicale iniţiale. Îl durea deltoidul la anumite mişcări ale mâinii. Am adaptat imediat programul de exerciţii recomandat pentru a cuprinde şi această problemă şi, în doar două zile de la schimbarea programului terapeutic, mi-a spus că nu îl mai deranjează nimic şi acum poate dormi liniştit noaptea.”
Andrei este un perfecţionist care învaţă continuu, după cum singur ne-a mărturisit. A învăţat să pună tapping şi acum este în anul al treilea la şcoala de acupunctură din Arad, unde studiază în fiecare week-end cu specialişti în medicină alternativă şi tehnici de echilibrare energetică ce colaborează cu clinici din Italia.
Ce i se pare deosebit lui Andrei la noul lui loc de muncă după cele trei luni petrecute aici?
„Îmi place mult colectivul tânăr de la Socrates Clinic, unde am legat prietenii cu toată lumea după doar câteva luni, în special cu Răzvan, Marius şi Tomi. Profesionalismul clinicii transpare imediat din aspectul atrăgător, dotările moderne, spaţiul generos şi aparatura diversă la standarde cu adevărat occidentale. Dar cel mai mult mă atrage modul de lucru profesionist, felul serios şi centrat total pe pacient în care se munceşte aici.”