Cristina Alina Mitar a fost bună la ştiinţele naturii încă de mică, iar profesorii de biologie şi chimie din şcoala generală o apreciau şi ştiau să îi cultive această pasiune şi înclinaţie. Astfel, încă din copilărie, Cristina Alina voia şi visa la o carieră în domeniul medicinei.
„Ştiam că sănătatea va reprezenta întotdeauna o preocupare importantă pentru oameni, iar eu voiam să mă ocup de ceva stabil, ce prezintă valoare pentru oamenii din jur. Fiziokinetoterapia a fost mai mult o alegere spontană. Mi s-a părut interesant numele acestei specializări de la Medicină, mai ales din perspectiva asocierii sale cu sportul şi gimnastica medicală. Îmi place şi acum să merg constant la sală, să îmi îngrijesc corpul şi imaginea şi ţin să efectuez corect exerciţiile potrivite. Această rigurozitate a abordării terapeutice încerc să o transmit cu tact şi pacienţilor mei.”
În anul al treilea de facultate, Cristina Alina a făcut câteva luni de voluntariat şi practică la Socrates Clinic şi şi-a pregătit lucrarea de licenţă cu dr. Armand Gogulescu, managerul clinicii. La finalizarea studiilor a decis să se întoarcă pentru moment acasă, la Lugoj, păstrând însă legătura cu clinica din Timişoara unde a făcut primii paşi în activitatea practică de specialitate.
„La Lugoj am lucrat la un mic cabinet particular cu doar două paturi unde mă ocupam practic de toţi pacienţii şi aplicam un număr restrâns de proceduri – laser, curenţi, magnetodiaflux şi câteva exerciţii de kineto. Nu eram însă împlinită profesional şi simţeam că mă plafonez. Nu învăţam nimic nou. Îmi lipseau cazurile interesante şi diverse care să mă ajute să evoluez. Îi vedeam mereu pe aceiaşi pacienţi în vârstă, cu dureri de spate. În plus, luasem decizia să îmi continui şi completez pregătirea universitatea la nivel de master, tot la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Timişoara, prin studiile de kinetoprofilaxie şi recuperare fizică. Visam să devin antrenor personal de kinetoprofilaxie, iar pentru că lucram singură în cabinet, patronul din Lugoj nu a fost de acord să-mi flexibilizeze programul pentru a putea face în paralel ceva prezenţă şi la facultate.”
Acesta a fost momentul când a luat din nou legătura cu managementul Socrates Clinic. S-a integrat rapid în colectiv şi simte că se completează bine reciproc cu Adina şi Sergiu, colegii cu care face echipă.
„Ne ajutăm, ne înţelegem unii pe alţii, fiind de vârste apropiate şi cu preocupări asemănătoare. Îmi place că suntem oameni săritori şi ne putem baza pe ajutorul celuilalt la nevoie. Spre deosebire de cabinetul din Lugoj, media de vârstă a pacienţilor Socrates Clinic se îndreaptă mai mult spre vârstele tinere, iar cazuistica este mult mai diversă şi interesantă. Îmi place să fac masaj şi să discut pe îndelete cu pacienţii, să îi susţin moral, să le ascult problemele de sănătate şi familiale. Oamenii se plâng de neplăcerile provocate de boală şi suferinţă, iar eu îi încurajez şi le dau energie şi determinare pentru a se recupera, pentru a nu-şi pierde încrederea în forţa lor interioară.”
Cristina Alina preferă să lucreze cu pacienţii cu probleme neurologice pentru că aici se văd rapid rezultate spectaculoase şi evoluţii încurajatoare.
„Unii dintre ei nu mişcă deloc, sunt imobili sau se deplasează cu mare dificultate la început. Îi încurajez pentru fiecare pas făcut, pentru fiecare mişcare reînvăţată şi mă bucur sincer, cu adevărat, alături de ei pentru fericirea ce li se citeşte pe faţă atunci când reuşesc în ceea ce îşi propun.”
Fiind o fire deschisă, îi ajută şi pe ceilalţi să se deschidă şi să fie mulţumiţi.
„Ţin mult la confortul psihic şi moral al pacienţilor, la starea lor interioară de bine. Întotdeauna ţin cont de părerea lor privind intensitatea tratamentului aplicat şi îmi ajustez abordarea terapeutică pentru a-i face să se simtă bine.”
În timpul liber, Cristina Alina preferă să mai facă masaje de relaxare la domiciliu, aplică tapping şi ar vrea să înveţe tehnici de reflexoterapie şi remodelare corporală.