Medicul nu este decât un mângâietor al sufletului

Medicul nu este decât un mângâietor al sufletului

187 de articole

Unul dintre citatele preferate ale dr. Armand Gogulescu, managerul Socrates Clinic spune că Medicul nu este decât un mângâietor al sufletului (Petronius, Satyricon).

Medicul specialist de recuperare trebuie să fie puntea de legătură dintre pacientul afectat de consecințele nefaste ale unui accident sau de suferința unei boli cronice dizabilitante și posibilitatea revenirii sale la o viață frumoasă și pe deplin funcțională.

Încrederea pacientului în medic, bazată pe o comunicare efectivă și eficientă, îi ajută pe amândoi pe parcursul procesului de vindecare.

Medicii și terapeuții Socrates Clinic dețin instrumentele profesionale potrivite și empatia umană necesară pentru a gestiona cu tact situaţiile dificile și traumele personale, fără a-şi pierde entuziasmul și fără a pierde din vedere obiectivul final al recuperării stării de bine și funcționalitate.

Prin ascultarea deplină și atentă a semenului aflat în suferință, medicul și terapeutul nostru creează conexiunea emoțională necesară pentru acceptarea opțiunilor de tratament propuse și pentru finalizarea cu succes a întregului program de recuperare de către pacientul care se simte inițial nesigur și vulnerabil.

Nimeni nu se simte singur sau abandonat în procesul de vindecare la Socrates Clinic.  

Fiecare pacient primeşte informaţiile de care are nevoie pentru a înţelege pe deplin abordarea terapeutică a afecţiunii sale. Medicii şi terapeuţii noştri alocă timpul necesar pentru a răspunde la întrebări şi a furniza cu răbdare informaţiile şi explicaţiile utile, fapt ce generează siguranţă şi încredere pacientului şi, implicit, dorinţa de a veni şi a reveni cu plăcere la Socrates Clinic.

Relaţia apropiată a personalului nostru cu pacienţii, bazată pe grijă, atenţie, dedicare şi comunicare, îmbunătățește semnificativ percepția calității serviciilor noastre medicale și terapeutice.

Pacienții noștri apreciază felul deschis, concret și aplicat în care medicii specialiști ce consultă la Socrates Clinic discută cu ei. Răspunsul prompt și profesionist oferit la întrebările adresate legate de propria sănătate și implicarea veritabilă în relația cu pacienții asigură în bună măsură reușita unui program terapeutic de recuperare.

Punem accentul pe abordarea holistică a pacientului modern care presupune un parteneriat medic-terapeut-pacient ce, dincolo de biologie și de afecțiunile fizice, nu neglijează niciodată sufletul și psihologia, emoțiile și sentimentele pacientului, condiționările sale limitative sociale, materiale, profesionale și familiale.

Având grijă de pacient în integralitatea ființei sale, bio-psiho-social, ne asigurăm de învățarea, educarea și implicarea bolnavilor cronici pentru participarea lor directă la îngrijirea stării de sănătate atât la clinică, cât și acasă sau în orice altă împrejurare.

Pe lângă tratamentul fizio-kinetoterapeutic de specialitate este necesară întotdeauna o susținere psihologică, emoțională și socială din partea personalului, a familiei și comunității apropiate pacientului pentru a asigura complianța sa terapeutică. Managementul bolilor cronice presupune un suport constant și o relație medic-terapeut- pacient de lungă durată și repetitivă.

Durerea, tensiunea musculară și mobilitatea redusă sunt surse de stress și limitare a funcționalității care pot produce adeseori disconfort, depresie și chiar diminuarea ori pierderea respectului de sine. Cu grijă și înțelegere, prin luarea lor în serios și în considerare, aceste momente delicate pot fi însă depășite de pacienți împreună cu suportul emoțional și de specialitate al echipei terapeutice de la Socrates Clinic.

Pentru a urma sfaturile medicului în mod responsabil, pacientul are nevoie de claritate în diagnostic și în recomandările terapeutice, de un plan precis de tratament cu pașii și procedurile de urmat, de contact vizual și atenție deplină în timpul consultului inițial și de control când trebuie să se simtă auzit, înțeles și validat de către medic.

Parteneriatul medic-terapeut-pacient se bazează pe respectul reciproc pentru timpul și problemele celuilalt, pe oferirea cu răbdare de explicații simple și direcționale pe înțelesul pacientului, pe o comunicare calmă și caldă. La Socrates Clinic pacientul nu se simte niciodată grăbit sau presat, alocându-se întotdeauna timp suficient pentru fiecare consultație medicală și pentru fiecare procedură de fizio-kinetoterapie.

În clinica noastră nu se așteaptă săptămâni și luni de zile pentru a fi programat la un consult, nici ore întregi pentru a fi primit în cabinet. Programările se respectă pentru a reduce la maximum timpii de așteptare și se alocă un interval rezonabil și suficient pentru fiecare pacient. Știm cât de mult contează primul impact și prima impresie, felul cum un om este primit și tratat.

Medicul nu este doar un diagnostician priceput, ci și un educator care trebuie să fie pregătit să răspundă întotdeauna prompt și direct la întrebările medicale ale fiecărui pacient pentru a nu lăsa nici un aspect neclarificat.

Personalul de la recepție este, de asemenea, pregătit pentru a răspunde întrebărilor de natură administrativă asociate programărilor și modului de lucru al clinicii pentru începerea, parcurgerea și finalizarea cu succes a programului de tratament.  

Atitudinea prietenoasă și pozitivă, energia și entuziasmul terapeuților, zâmbetul și voia bună emanată de tinerii noștri terapeuți plini de viață sunt molipsitoare și antrenante pentru pacienți.

Emoțiile resimțite de pacienți au un impact direct asupra percepției stării lor de sănătate. Dacă avem o stare psihică bună, o gândire pozitivă și optimistă și încredere în viață, vom suporta mai ușor durerile cronice și vom trece cu bine peste provocările și obstacolele pe care viața ni le așterne în față pentru a ne ridica la nivelul potențialului de recuperare și vindecare care este sădit în noi.

Empatia este la ea acasă la Socrates Clinic.

Micile gesturi atente, grija față de omul în suferință, o vorbă bună și un zâmbet ce aduce alinare sunt întotdeauna un „must have” pentru medicii și terapeuții clinicii noastre.

Micile gesturi și atingerile vindecătoare alungă durerea.

Grija risipește grijile și temerile pacienților noștri.

O vorbă bună este alifie pentru suflet și combustibil pentru conversație.

Iar zâmbetul sincer arată că ne pasă.

Felul natural de a fi al tinerilor noștri terapeuți, încărcat cu energie pozitivă și calm, mâinile lor pricepute, răbdarea de a asculta poveștile oamenilor sunt menționate des în review-urile și chestionarele de evaluare a satisfacției completate de pacienții noștri.

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți cu bine peste suferință și să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și sănătate.

Unde ne găsiți?

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?