Nu amânați prezentarea la medicul ortoped până durerea vă țintuiește la pat!

Nu amânați prezentarea la medicul ortoped până durerea vă țintuiește la pat!

195 de articole

Doi tineri medici specialiști în ortopedie-traumatologie consultă zilnic la Socrates Clinic în toate zilele lucrătoare. Unul dintre ei începând de dimineața, celălalt după-amiaza până spre orele serii, astfel încât dumneavoastră, pacienții noștri să puteți beneficia la orice oră a zilei de lucru, în timpul programului clinicii noastre, de o programare la o consultație de ortopedie atunci când aveți nevoie.

• Începând de dimineața, între orele 8 și 15, vă puteți programa la dr. Alexandru Luchian

Cu o experiență în specialitate de 10 ani, domnul doctor Luchian colaborează cu Socrates Clinic începând cu luna iulie a acestui an. A mai consultat la diverse spitale publice (Spitalul Județean și Spitalul Militar din Timișoara, Spitalul Județean din Hunedoara și Spitalul Municipal din Reșița) și la clinicile Medici’s:

„Cele mai frecvente afecțiuni pentru care mi se adresează pacienții la Socrates Clinic sunt din sfera afecțiunilor coloanei – discopatie lombară, scolioză sau lombosciatică și ale genunchiului – gonartroze.

Pe lângă bolile cronice decompensate, caz în care durerea este cea care îl trimite pe pacient la medicul ortoped, ne confruntăm și cu afecțiuni acute de tipul contuziilor și fracturilor din accidentări.

Ca atare, paleta de pacienți este diversă, de la bolnavii cronici cu vârste de peste 50 de ani la tinerii activi și sportivi care se accidentează cu bicicleta sau suferă traumatisme sportive.

Pe lângă consultațiile de specialitate, pacienții pot beneficia la nevoie de infiltrații intraarticulare loco-regionale cu acid hialuronic sau plasmă, imobilizări gipsate, orteze, tendinopatii imobilizate, rețete compensate pentru tratament medicamentos, programe de reabilitare medicală în cadrul Clinicii Socrates, concedii medicale, adeverințe și scrisori medicale, bilete de trimitere pentru investigații imagistice, RMN și CT.

De asemenea, recomand taloneți, corectori pentru monturi, inserții sau suporți protectori pentru scolioze, fasceite plantare și hallux valgus.

Rezultatele noastre depind de o bună colaborare cu pacientul și de cooperarea interdisciplinară între medicii specialiști – ortoped, radiolog și de recuperare.

De aceea, acord întotdeauna timp suficient fiecărei discuții cu pacientul. În cele 20-30 de minute ale consultației putem să stabilim acea conexiune personală care îi arată fiecărui om că ești acolo pentru el și că îți pasă.

În urma examenului clinic de specialitate, identific care sunt factorii de risc personali și pot face recomandări specifice privind postura, practicarea anumitor sporturi sau schimbările necesare în rutina zilnică, de la tipul de pernă și saltea necesare pentru un somn odihnitor până la mobilierul de birou sau suporții de monitor pentru activitățile sedentare.”

• După amiaza, între orele 13 și 20, îl puteți întâlni în programul Socrates Clinic pe dr. Leonardo Porojan

În cei 3 ani vechime în specialitatea de ortopedie-traumatologie, domnul dr. Porojan a consultat la Medici’s și Medlife, a făcut gărzi la Spitalul Militar și s-a specializat în traumatologie sportivă, fiind medicul echipei de fotbal de seniori Ripensia și al echipei de juniori de handbal SCM Timișoara. La Socrates Clinic consultă începând din luna aprilie a acestui an:

„Majoritare sunt patologiile cronice. Oamenii sunt neglijenți în general când vine vorba de sănătatea lor, amână prezentarea la medic și vin doar atunci când îi doare rău. Pe pacienții cronici îi vezi de cum intră pe ușă, de la primul contact, chiar înainte de anamneză, după postură și mers.

Atunci când îi întrebi pe oameni de când se confruntă cu acea problemă, răspunsurile variază de la «o zi» în cazul traumatismelor și accidentărilor la «30 de ani, dar doar azi mi-am făcut timp pentru că m-a durut mai tare și nu mai suportam».

Cei ce au munci de natură fizică sau la bandă se confruntă cu probleme de ortostatism prelungit (stat în picioare fără pauză), ridicare incorectă a unor greutăți mari sau diverse patologii de natură musculară (tendinite cauzate de activitățile repetitive, epicondilite, suprasolicitarea unor grupe musculare). Problemele lor se rezolvă cu antiinflamatoare, repaus la pat și recuperare, precum și cu schimbări în rutina zilnică.

Cei cu activități sedentare, de birou, au în general dureri de coloană în zona cervicală și lombară datorate posturilor vicioase, greșite, agravate de supraponderalitate sau obezitate.

Cel mai tânăr pacient pe care l-am văzut a fost un bebeluș de 3 săptămâni cu o fractură de claviculă. Din fericire, la această vârstă, vindecarea unei fracturi este cea mai rapidă.

Cel mai în vârstă era un fost profesor universitar la Harvard, de 93 de ani, care avea o fractură de col humeral. La vârste înaintate contează mult statusul psihic și starea de spirit pozitivă a pacientului – care îl fac mai ușor de motivat spre recuperare.

Cel mai interesant caz de recuperare a fost al unui pacient de 70 de ani, ultramaratonist și ciclist, care a avut un accident sever de mașină când se pregătea intens pentru participarea la ultramaratonul ciclistic de la Paris. În timpul accidentului s-a lovit puternic la șoldul drept, dar dorea să participe în continuare la competiția sportivă. La consult și recuperare venea fără cârje, avea mobilitatea normală și se antrena în continuare 50-100 km zilnic cu bicicleta. Nu mică mi-a fost surpriza să descopăr, după mai multe investigații, că avea trei fracturi de bazin în urma accidentului de mașină pe care le ducea pe picioare datorită toleranței sale ridicate la durere și vieții sale sportive exemplare. Evident, a trebuit să stea mai multe săptămâni la pat, i-am interzis efortul fizic și a fost nevoit să rateze acea competiție, din păcate.

Le recomand pacienților să nu amâne prezentarea la medic și să vină la consultație cât mai aproape de debutul patologiei.

După cum știm cu toții, în România nu am dezvoltat o mentalitate bazată pe prevenție – care ar presupune să nu ne neglijăm sănătatea și să mergem periodic la controale medicale, pentru a beneficia de tratament în fazele incipiente ale fiecărei afecțiuni. Oamenii vin doar atunci când durerea e mare sau după ce se confruntă ani de zile cu o jenă îndelungată care a devenit deranjantă și insuportabilă.

Infiltrațiile cu plasmă și acid hialuronic sunt foarte benefice în cazul tinerilor sportivi care – practicând sportul zilnic fie la nivel de amatori, fie competițional – au condropatii la nivelul genunchiului, o deteriorare a cartilajului care le afectează stabilitatea articulației datorită efortului prea mare și șocurilor mecanice repetate la care își supun genunchii.

Pentru cei vârstnici care suferă din cauza uzurii articulațiilor, lubrefierea acestora produsă prin infiltrații le poate ușura durerea.

La o clinică privată, un pacient beneficiază de mai mult timp dedicat decât în urgențe la spitalele de ortopedie. Aici îi putem asculta și le putem explica pe îndelete și pe înțelesul lor care sunt recomandările de conduită specifice pentru ei.

Conversațiile cu un pacient sunt centrate pe schimbarea stilului de viață și practicarea unei vieți sportive și active, pe perioadele de repaus și refacere, uneori fiind recomandată medicului de medicina muncii, prin scrisoare medicală, o schimbare a naturii solicitante a jobului. La corporațiile mari se pot găsi soluții pentru adaptarea jobului la starea de sănătate a angajatului.”

• Vă puteți programa telefonic pentru o consultație de ortopedie la dr. Alexandru Luchian sau la dr. Leonardo Porojan la recepția clinicii Socrates, apelând 0356.262.127 sau 0773.840.070.

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?