Domnul Adrian Cîrstea, economist, a fost victima unui accident rutier grav petrecut în februarie 2009 și soldat cu o fractură de bazin cu deplasarea femurului care inițial a fost – din păcate – insuficient și chiar greșit diagnosticată.
Problema medicală cu care se confrunta domnul Cîrstea nu se putea rezolva eficient în România la acel moment, iar operația a fost efectuată cu întârziere, nu la momentul oportun și a dus la o scurtare a piciorului cu 4-6 centimetri datorită poziționării greșite și consolidării fracturii operate într-o poziție nefirească.
Ca atare, domnul Cîrstea este nevoit ca, după 13 ani de la accident, să facă o nouă intervenție chirurgicală în străinătate pentru reconstrucția și protezarea personalizată a bazinului și șoldului.
Practic, prin operația complicată se încearcă lungirea piciorului și readucerea lui cât mai aproape de poziția inițială, pentru ca pacientul să poată călca din nou pe el. Astfel, se vor reduce atât debalansarea corpului la deplasare, cât și presiunea exercitată pe coloană.
Posttraumatic, pacientul a rămas și cu o neuropatie senzitivo-motorie care îi afectează nervul sciatic popliteu extern și intern, și cu o coxartroză secundară dreaptă.
Domnul Cîrstea face momentan la Socrates Clinic un program de pregătire pentru operația care va avea loc la sfârșitul lunii septembrie, atunci când va fi gata proteza personalizată.
Pregătirea pre-operatorie urmărește să sporească șansele de reușită și să reducă riscurile operației complexe la care domnia-sa va fi supus în curând:
„La indicațiile medicului traumatolog din Ungaria și în urma consultării cu domnul doctor Gogulescu, am stabilit de comun acord o serie de obiective ale recuperării mele medicale, constând atât în recuperarea neurologică asociată paraliziei piciorului, cât și în refacerea și tonifierea musculaturii piciorului și gambei și recuperarea tendonului ahilean și labei piciorului – care este căzută.
Domnul dr. Armand Gogulescu urmărește atent și monitorizează personal evoluția cazului meu. Beneficiez de masaj terapeutic și electrostimulare adaptată cu ajutorul Biancăi, iar Thomas mă ajută prin exercițiile personalizate de kinetoterapie să îmi încălzesc articulațiile de la laba piciorului și gambă, să slăbesc 2-3 kilograme și să lucrez mușchii fesieri și abdominali.
Exersez cu greutăți legate de picior și cu mingea pentru creșterea forței musculare, rulez piciorul pe un cilindru tactil cu zimți pentru creșterea sensibilității, urc și cobor treptele la spalier, îmi urc laba piciorului pe un covor cu plan înclinat și folosesc bicicleta și presa pentru tonifierea tendonului ahilean.
După primele șase ședințe de fizio-kinetoterapie am simțit multiple efecte pozitive: creșterea masei musculare, dispariția unor zone dureroase asociate cu senzația de frig din laba piciorului, iar picioarele au devenit mai sensibile chiar și la curenții cu intensitate ceva mai scăzută.
O bună pregătire preoperatorie mă va ajuta să reduc riscurile operatorii și să scurtez perioada de recuperare post-operatorie pentru reintegrarea mea funcțională mai rapidă și pentru a mă putea deplasa din nou singur, independent, prin cameră și până la baie. Acum trebuie să mă deplasez sprijinit în cârje și să fiu atent la fiecare mișcare pentru a nu aluneca, mai ales atunci când e ud pe jos sau când afară e gheață sau zăpadă.
Am remarcat cu plăcere faptul că la Socrates Clinic există capacitatea de a face recuperare ortopedică și neurologică la standarde similare celor din străinătate, conceptele terapeutice sunt actualizate la bunele practici de ultimă oră din Occident, există personal de specialitate dedicat pentru fiecare pacient, iar programul de recuperare este adaptat în funcție de orarul activităților mele profesionale de la birou. Fizio-kinetoterapia mă ajută să îmi reînvăț și recapăt încet memoria corpului și funcționalitatea lui normală.”