Obezitatea va fi recunoscută, prevenită și tratată ca o boală cronică gravă și în România?

Obezitatea va fi recunoscută, prevenită și tratată ca o boală cronică gravă și în România?

195 de articole

Forumul Român pentru Obezitate (FORO) a lansat marți o Coaliție Națională pentru Combaterea Obezității și a propus recunoașterea obezității ca boală cronică în România și stabilirea unor politici de sănătate care urmăresc prevenirea acesteia.

Miza este recunoașterea obezității ca boală cronică și elaborarea unui Program național de sănătate pentru finanțarea prevenirii și tratării ei.

Regulile propuse țin de prevenție, diagnostic precoce, tratament al obezității și complicațiilor multiple asociate printr-o abordare multidisciplinară și îngrijirea pacientului cu obezitate în funcție de clasele de risc în care se încadrează pe un traseu medical predictibil și clar stabilit dinainte.

Nu ar trebui să ne tratăm singuri de kilogramele în plus, la fel cum nu ne tratăm singuri de hipertensiune sau diabet.

Statisticile sunt îngrijorătoare.

31,4% dintre adulţii români cu vârste cuprinse între 20 şi 79 de ani suferă de obezitate. Adică peste 4 milioane de adulți români sunt obezi. De asemenea, 34,6% din populația României e afectată de luarea în greutate, fiind supraponderală. Ca atare, cumulativ, 6 din 10 adulți români au probleme cu greutatea.

Până în 2030, România va avea peste 490.000 de copii cu obezitate. Țara noastră are un scor de risc ridicat de 7 din 10 în ceea ce privește creșterea obezității la copii de la 8,3% în 2016 până la 20,1% în 2030.

Doar 1 din 4 români din mediul urban care se confruntă cu obezitate recunoaște și conștientizează afecțiunea și riscurile asociate acesteia, percepția lor asupra gravității obezității fiind una greșită. În fapt, numai 4% dintre românii din mediul urban conștientizează gravitatea acestei boli cronice.

Obezitatea nu este doar o problemă de estetică, ci o problemă care afectează bunăstarea noastră fizică și psiho-emoțională, fiind o poartă deschisă spre alte boli cronice precum diabetul.

Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și Societatea Română de Endocrinologie au lansat un set de recomandări pentru îngrijirea persoanelor cu obezitate.

Kinetoterapeuții sunt parte din echipele multidisciplinare de îngrijire și tratare a comorbidităților asociate obezității.

Beneficiile practicării sportului și activității fizice la sala de kinetoterapie și bazinul de hidrokinetoterapie în obținerea și menținerea controlului asupra greutății sunt multiple, de la consumul de calorii, scăderea în greutate la menținerea și creșterea masei musculare, scăderea masei adipoase și o stare de bine fizică și mentală.

Zilnic, persoanelor supraponderale le sunt recomandate folosirea tuturor ocaziilor de a se mișca în casă și la locul de muncă, la cumpărături, pentru plimbarea câinelui, folosirea scărilor în locul liftului, mersul pe jos sau grădinăritul.

De cel puțin 5 ori pe săptămână, câte 30-60 de minute în mai multe reprize de câte 10 minute, ar trebui practicat mersul cât mai rapid pe jos și activitățile fizice aerobe (alergare, bicicletă, înot, dans, baschet, handbal, fotbal, tenis).

Evitarea sedentarismului, somnul odihnitor și de calitate, cântărirea frecventă, alimentația și dieta inteligentă, suportul social și psihologic și evitarea consumului de alcool sunt de asemenea de mare ajutor.

Echipa medicală multidisciplinară a Socrates Clinic și dotările sale de excepție pentru practicarea corectă și sub supraveghere terapeutică de specialitate a kinetoterapiei la sala de gimnastică medicală și bazin (hidrokinetoterapiei) vă stau la dispoziție pentru prevenirea și controlul excesului de greutate care pune presiune suplimentară asupra coloanei, discurilor vertebrale și genunchilor dumneavoastră.

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?