Opt obiceiuri nesănătoase care te fac să îmbătrânești mai repede

Opt obiceiuri nesănătoase care te fac să îmbătrânești mai repede

192 de articole

Experții în longevitate avertizează asupra evitării comportamentelor care provoacă daune celulare. Deteriorarea celulară acumulată în timp este un semn distinctiv al îmbătrânirii – care duce la disfuncția organelor și, în final, ne grăbește moartea.

Cele opt obiceiuri nesănătoase pe care ar fi bine să le evitați sunt:

1. Fumatul

2. Expunerea excesivă la soare

3. Dieta inflamatorie cu deficit de nutrienți

4. Lipsa de exerciții fizice regulate

5. Consumul excesiv de alcool

6. Stresul cronic

7. Somnul inadecvat și insuficient

8. Igiena orală necorespunzătoare

Ce puteți face?

1. Utilizați terapia de înlocuire a nicotinei sau orice metodă pentru a vă lăsa definitiv de fumat.

2. Hidratați-vă, utilizați antioxidanți precum vitaminele C și E, evitați expunerea la soare în timpul orelor de vârf, purtați îmbrăcăminte de protecție și folosiți creme solare cu grad ridicat de protecție, care vă ajută să vă protejați pielea de riduri, pete și cancer.

3. Evitați sindromul metabolic adoptând o dietă echilibrată, bazată pe alimente neprocesate, gătite acasă, o dietă bogată în legume și fructe cu indice glicemic scăzut, proteine slabe și grăsimi antiinflamatoare (Omega-3 și Omega-9). Planificați dinainte mesele zilei și mențineți controlul asupra dimensiunii porțiilor.

4. Activitatea fizică regulată – ce alternează antrenamentul de forță cu cel de anduranță – este esențială pentru menținerea masei musculare și densității osoase, circulației sangvine și sănătății cognitive pe măsură ce îmbătrâniți. Mersul pe jos, canotajul, înotul sau joggingul practicate timp de 45 de minute zilnic sunt recomandate.

5. Consumul cronic de alcool poate deshidrata pielea, afectează ficatul și crește riscul de declin cognitiv. Ca și în cazul fumatului, soluția este eliminarea consumului de alcool.

6. Utilizați tehnici de control al stresului cronic – ce includ meditația, psihoterapia și activitatea fizică regulată.

7. Pentru a optimiza sănătatea somnului, respectați un program regulat, cu ore fixe de culcare și de trezire, într-un mediu odihnitor, evitând stimulentele – telefonul mobil, laptopul, tableta, cafeina, ingerarea de alimente – cu câteva ore înainte de culcare.

8. Respectați igiena orală optimă a gingiilor și dinților – ce necesită controale stomatologice regulate, periaj adecvat, folosirea aței dentare și apei de gură antimicrobiene, limitarea alimentelor acide sau conținând zahăr și evitarea tutunului.

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?