Recuperarea activă versus recuperarea pasivă a pacientului

Recuperarea activă versus recuperarea pasivă a pacientului

187 de articole

Mulți pacienți nu înțeleg diferența dintre recuperarea activă și recuperarea pasivă și, de aceea, le confundă adeseori.

Ambele tipuri de recuperare se completează reciproc și te ajută să îți reintri în formă și să-ți recapeți starea de bine, felul cum funcționai în momentele tale optime. Doar una dintre ele nu ajunge!

Însă recuperarea activă e sinonimă cu mișcarea și acțiunea, în timp ce recuperarea pasivă e asociată cu odihna și relaxarea.

Dacă ai luat decizia bună de a te recupera activ pentru a te întoarce mai rapid la starea ta optimă, va trebui să apelezi la exerciții de intensitate scăzută și medie recomandate de terapeutul sau antrenorul tău personal de la gimnastică medicală (kinetoterapie) ce include exerciții de stretching și creștere treptată a mobilității, forței și rezistenței musculare până la înot, plimbări în natură, yoga, ciclism, jogging, masaj fascial și terapeutic sau drumeții.

Complementar, recuperarea pasivă include somnul odihnitor și suficient, napping (mici reprize de somn de după-amiază), relaxarea mentală prin respirație ghidată, meditație și rugăciune, lectura, journaling, ascultarea muzicii preferate care te relaxează, hidratarea corectă în zilele de vară, o baie călduță care te detensionează sau un masaj de relaxare care îți reduce stress-ul.

Toate sunt tehnici relativ sedentare și care nu implică un efort sau o participare activă, energică a pacientului.

Diferența constă și în nivelul de voință necesar pentru a obține rezultatele dorite.

Recuperarea activă aduce rezultate mai rapide și consistente, însă presupune voință, decizia de a acționa și a te mișca și capacitatea de a nu renunța la efort în prima fază de luptă cu reacția organismului ce presupune uneori mai multă durere înainte de refacere.

Nu te lăsa distras de la planul tău de recuperare activă, prezintă-te zilnic timp de 10 zile consecutiv la sala de gimnastică medicală (kinetoterapie) decât să renunți după primele zile și să o iei ulterior mereu de la zero, din nou de la capăt.

Consecvența și perseverența va aduce și rezultatele dorite!

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?