<strong>Recuperarea la clinică și cea la domiciliu sunt complementare, nu se exclud una pe alta</strong>

Recuperarea la clinică și cea la domiciliu sunt complementare, nu se exclud una pe alta

195 de articole

Uneori, ni se pare că avem de făcut o alegere dificilă: Ne recuperăm singuri la domiciliu, în confortul locuinței proprii, eventual cu ajutorul unui antrenor personal, kinetoterapeut sau maseur care ne vizitează și asistă din când în când? Sau mergem la o clinică medicală de fizioterapie pentru un program complet de recuperare a stării de bine, mobilitate și funcționalitate?

Aceste două abordări nu sunt opuse, nu se exclud una pe alta, ci sunt complementare și sinergice. Problema e la noi: tindem să ieșim cu greu din starea de confort pentru un efort susținut de recuperare și vindecare. Pandemia, lock-down-ul și activitatea remote ne-au făcut mai comozi. Dar iată soluția:

  • La clinică venim prima dată ca să punem bazele bune ale recuperării, să ne evaluăm și reevaluăm starea de sănătate și să primim un program terapeutic complex și personalizat – care poate fi apoi ajustat, reglat și învățat bine pe parcurs.
  • Aici putem să ne mobilizăm mai mult datorită atmosferei setate pe sănătate, cu celularul închis, fără distrageri și întreruperi, dar și grație socializării cu alți pacienți.
  • În plus, o clinică de recuperare medicală dispune de un spațiu generos dedicat diverselor terapii și o dotare diversificată, cu echipamente și accesorii de recuperare și fizio-kinetoterapie pe care noi nu ni le permitem și nu putem să le încropim în livingul de acasă.
  • În schimb, acasă exersăm, continuăm să aplicăm ce am învățat la clinică. Acasă ne întreținem starea de sănătate și funcționalitate atinsă după recuperarea la clinică și ne menținem mobilitatea, rezistența și forța musculară între două serii de tratament la clinică – care pot surveni anual sau de două ori pe an, în funcție de recomandarea medicului specialist. E ca la școală: acasă ne facem temele date de profesor.

Așadar, prima dată vii la clinică

Primul pas firesc atunci când vrem să ne recuperăm după o accidentare sau când ne confruntăm cu o afecțiune cronică ce ne produce disconfort și limitări funcționale este să apelăm la un medic specialist.

La Socrates Clinic, medicul specialist în recuperare îți va evalua starea de sănătate, va pune un diagnostic medical de certitudine și va stabili un program terapeutic personalizat doar pentru tine. Va alege combinația de proceduri care ți se potrivește și te ajută.

Apoi, te vei îmbarca într-o călătorie spre starea de mai bine, spre mai puțină durere și suferință, care va dura două săptămâni.

În aceste săptămâni, zi de zi, nu vei fi singur, ci te vei trata și recupera sub supravegherea unor terapeuți specializați care vor regla atent intensitatea curenților și exercițiilor de gimnastică medicală și numărul de repetiții, în funcție de gradul de suportabilitate a durerii și de capacitatea ta de efort.

Cu ajutorul echipei medicale și de terapeuți și al dotărilor de fizio, kineto și hidroterapie ale clinicii Socrates, vei parcurge un circuit profesional complet și personalizat de tratament, dedicând între una și două ore zilnic pentru acest efort de recuperare. Ai nevoie doar de consecvență, dedicare și perseverență.

În acest timp, evoluția ta va fi urmărită atent și monitorizată, vei fi sfătuit și îndrumat de oameni de specialitate.

La finalul celor zece zile – sau pe parcursul lor dacă e nevoie – vei beneficia de încă un consult medical de control pentru reevaluarea stării de sănătate și ajustarea programului terapeutic în funcție de reacția corpului tău la tratament și de ameliorarea scalei percepute a durerii și funcționalității.

Medicii și terapeuții clinicii vor fi adevărați mentori și parteneri de vindecare care nu doar îți vor urmări evoluția, te vor corecta și sfătui, ci îți vor oferi și recomandări privind adaptarea exercițiilor de gimnastică medicală învățate și repetate în clinică pentru a le putea continua și la domiciliu.

De asemenea, vei putea primi recomandări privind ergonomia – alegerea și poziționarea mobilierului de birou sau echipamentelor IT pe care le folosești ore în șir în timpul muncii remote sau hibrid de acasă.

Totodată, vei primi recomandări privind dotarea la domiciliu cu echipamente și accesorii de kinetoterapie pentru amatori. Vei ști astfel ce merită să cumperi din magazinele sportive sau să comanzi de pe Internet.

Vei afla și ce poți improviza gratis cu ceea ce ai deja la îndemână prin casă. Două sticle de plastic umplute cu apă sau cu nisip pot înlocui cu succes niște gantere, iar o coadă de mătură poate fi folosită pe post de baston pentru gimnastică.

De ce să mai vii la clinică dacă există YouTube?

Programele video de pe internet oferă doar recomandări de exerciții generale pentru anumite afecțiuni și nu sunt ajustate nevoilor fiecărui pacient.

Au fost cazuri în care, urmându-le orbește și dorind să se recupereze rapid, pacienții au forțat nota, au exagerat cu intensitatea sau cu numărul de repetări, obținând efectul contrar și nedorit, complicându-și boala sau accentuând durerea. Apoi, au venit la clinică să repare greșelile, spunând că au încercat să fie autodidacți, dar nu au făcut ceva cum trebuie și au eșuat.

Personalul unei clinici este selectat, verificat și evaluat periodic atât de medicul și terapeutul coordonator, cât și de fiecare pacient, prin chestionarele de evaluare a satisfacției și recenziile publice lăsate online.

Totodată, terapeuții beneficiază de programe de pregătire și specializare profesională pentru a deveni mai buni și experimentați.

Citește asta dacă îți pasă de aspectele legale și etice

O clinică de recuperare medicală încheie asigurări de malpraxis pentru toți medicii și terapeuții săi, asumându-și responsabilitatea pentru recomandări corecte și pentru siguranța tratamentelor și procedurilor efectuate în clinică. Este o garanție în plus pentru fiecare pacient.

Un terapeut care lucrează la negru nu încheie asigurări de malpraxis și nici nu oferă garanțiile de profesionalism pe care o echipă medicală și terapeutică complexă și validată și un brand medical cu reputație și experiență le conferă.

O clinică de recuperare își fiscalizează veniturile încasate și plătește impozite și taxe către stat.

Un terapeut care se deplasează la domiciliu nu o face, ceea ce înseamnă de fapt concurență neloială și evaziune fiscală. În plus, cine știe ce se poate întâmpla dacă primești în casă un necunoscut.

Vizita la clinică îți aduce siguranță, profesionalism și predictibilitate în rezultate. De rușine, de ochii terapeutului, pentru că ți-ai făcut ție însuți o promisiune și ai plătit pentru un serviciu medical și terapeutic, vei răspunde prezent la chemarea efortului pentru a te recupera. Acasă te vei fofila mai des și vei renunța mai repede și mai ușor.

Dacă ai nevoie de o pauză de recuperare, de la clinică poți primi concediu medical pe perioada tratamentului de fiziokinetoterapie, dar de la terapeutul de acasă nu.

De asemenea, costul consultațiilor și tratamentelor efectuate în clinică îl poți deconta prin asigurările de sănătate de stat sau private și abonamentele medicale plătite de angajator, în timp ce costul terapeutului care te vizitează acasă trebuie să îl achiți integral din buzunarul propriu.

Clinica Socrates

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?