O echipă multidisciplinară care are un obiectiv comun centrat pe binele și progresul pacientului.
Comunicarea, empatia, grija, relația interumană și personală, căldura și nu răceala interacțiunilor profesionale la distanță ar trebui să caracterizeze această echipă.
Abordările fragmentare în care fiecare este cu felia lui de intervenție, dar nimeni nu are privirea de ansamblu asupra evoluției stării pacientului, nu duc la cele mai bune rezultate.
Echipa ideală ce gândește, coordonează, aplică și evaluează planul de recuperare e compusă din medici, fizioterapeuți, kinetoterapeuți, asistente de recuperare, terapeuți ocupaționali, logopezi, asistenți sociali, psihologi și orteziști.
Medicul specialist de recuperare, medicină fizică și balnelogie este singurul care pune diagnosticul și prescrie planul de tratament, având rol de organizator, coordonator și evaluator al intervenției terapeutice. El evaluează funcția musculară și articulară, statica posturală și tiparele de mers ale pacientului, pune diagnosticul, prescrie tratamentul în afecțiunile neuromusculare și musculo-scheletale și interpretează rapoartele de evoluție și progres primite periodic din partea celorlalți membri ai echipei terapeutice.
Asistenta de recuperare întocmește planul de îngrijire, oferă informații pacientului și familiei sale despre tehnicile de auto-îngrijire la domiciliu și oferă îngrijiri profilactice și de recuperare pacienților imobilizați la pat.
Fiziokinetoterapeuții evaluează problemele legate de mișcare, aplică tehnicile de tratament – masaj, electroterapie, fototerapie, termoterapie, hidroterapie și kinetoterapie – antrenând pacienții pentru obținerea independenței funcționale și mobilității de mișcare.
Terapeutul ocupațional ajută pacientul pentru a-și conserva energia, a-și ușura efortul și a-și îmbunătăți performanța la locul de muncă, în activitățile vocaționale și recreative, recomandând activități practice de auto-îngrijire, igienă personală și întărire a tonusului muscular.
Ortezistul confecționează, fixează și reglează orteze pentru prevenirea și corectarea deviațiilor axiale ale coloanei și pentru îmbunătățirea funcției diverselor segmente ale corpului.
Logopedul efectuează teste de limbaj și tratează disfuncțiile de percepere, codificare și decodificare a limbajului, în timp ce protezistul confecționează și fixează dispozitive și materiale protetice care înlocuiesc segmentele de corp amputate și restabilesc funcțiile pierdute și afecate.
Psihologul tratează depresia, evaluează motivația pacientului și impactul psihologic al disabilității. El îndrumă pacientul spre terapia comportamentală și programele de reintegrare socială. Se ocupă de consiliere și psihoterapie și poate recomanda la nevoie un consult psihiatric.
Asistentul social evaluează sistemul familial și comunitar de sprijin al pacientului și oferă consiliere și suport în situații de incapacități severe sau disabilități.
Consilierul vocațional de recuperare coordonează activitățile de reabilitare pentru muncă, reorientare și reintegrare profesională a pacientului, sugerând locuri de muncă potrivite și adaptate capacităților funcționale ale acestuia.
După cum observăm, reabilitarea și recuperarea sunt activități și procese complexe și de durată în care sunt implicați numeroși specialiști, iar coordonarea și comunicarea acestora în echipa terapeutică multidisciplinară sunt esențiale pentru succesul recuperării.