Oamenii trăiesc tot mai mult. Acest fapt statistic nu înseamnă însă că trăiesc mai sănătos, mai bine și mai frumos decât generația anterioară. Longevitatea nu vine neapărat la pachet cu o calitate bună a vieții.
În România, speranța de viață la naștere este de circa 74 de ani, dar speranța de viață sănătoasă nu depășește 60 de ani. Majoritatea românilor își petrec ultimul sfert din viață în suferință și durere, copleșiți de boli cronice și stând la coadă la farmacii pentru a-și procura medicamente.
Toți experții în sănătate afirmă că mișcarea și activitatea fizică pot adăuga ani buni unei vieți sănătoase și active, trăite pe deplin. Mișcarea stimulează circulația și metabolismul, face bine la inimă, reduce procesele inflamatorii și menține pereții vaselor de sânge mai flexibili.
Pentru a fi motivați să facem mișcare la o vârstă mai înaintată, se recomandă să mergem la sala de gimnastică împreună cu prieteni din aceeași generație și cu preocupări profesionale similare. Cu oameni din același grup social și profesional. Cu „peers” care împărtășesc cu noi aceleași interese. Ne vom antrena unii pe alții și ne vom ambiționa să nu renunțăm la programul de kinetoterapie înainte de a-l duce la bun sfârșit.
Antrenamentele de grup, la fel ca vânătoarea și pescuitul alături de alți oameni de afaceri, colegi și prieteni, ne ajută să petrecem timp prețios pentru sănătate cu „familia” noastră de ambițioși competitivi și să ne antrenăm forța musculară, rezistența la efort, flexibilitatea, agilitatea, echilibrul și coordonarea mișcărilor.
Pierdem ceea ce nu antrenăm și folosim
Majoritatea abilităților noastre fizice sunt de tipul „le folosim sau le pierdem”. Uneori, definitiv.
Pentru a ne antrena ca niște profesioniști este important să învățăm și să practicăm tehnicile de recuperare activă, dar și somnul odihnitor.
Ar trebui să nu uităm niciodată plăcerea de a trăi viața în joacă, la fel ca în copilărie și să ne menținem în mod deliberat dinamici și activi prin provocări care să ne facă inima să bată plină de emoții bune.
Nu e nevoie de un efort solicitant – cu care poate nu mai suntem obișnuiți. Kinetoterapeutul va avea grijă să adapteze programul de exerciții la capacitatea noastră de efort și să mărească treptat și lent atât numărul de repetări, cât și intensitatea procedurilor.
Mersul pe jos, plimbările prin natură și cu bicicleta, înotul – alături de hidratare și alimentația sănătoasă – pot prelungi și ele durata de viață sănătoasă de care ne vom bucura.
În ultimii ani, tot mai mulți intelectuali, profesioniști, manageri și oameni de afaceri activi cu vârste peste 50 de ani au înțeles importanța sportului și kinetoterapiei pentru vitalitate, cogniție, aspect, mobilitate și funcționalitate. Degeaba acumulezi putere, relații și avere, dacă îți pierzi sănătatea și capacitatea de a te bucura pe deplin de ele, de realizări și de familie.
Dacă nu vreți să vă petreceți bătrânețea imobilizați într-un scaun cu rotile sau afectați de lentoarea deciziilor și de aversiunea față de orice risc, ar fi bine să acordați atenție următoarelor aspecte cruciale:
- creșterea și antrenarea capacității pulmonare
- evitarea stresului oxidativ și expunerii la componentele organice volatile toxice
- menținerea masei, rezistenței și forței musculare
- protejarea densității osoase
- sănătatea și mobilitatea articulațiilor
- antrenarea propriocepției (orientării în spațiu), coordonării și echilibrului dinamic al corpului
În Occident, cei ce îmbătrânesc frumos și sănătos au două zicale interesante
- Prima vorbește despre curaj și pasiune, despre păstrarea vie a curiozității și dorinței de a explora: „Be big and bold in your days of old” (Fii măreț și îndrăzneț în anii tăi de aur).
- A doua presupune o orientare prospectivă și încrezătoare spre viitor și spre surprizele plăcute pe care vi le rezervă, mai mult decât o trăire nostalgică a trecutului: „Future is bigger and brighter than your past” (Viitorul este mai ofertant și mai luminos decât trecutul tău).
Ați acumulat multă experiență de viață, v-ați dezvoltat empatia și înțelepciunea, aveți o maturitate emoțională care vă ajută să traversați cu bine provocările.
Pentru a le pune în valoare la potențialul lor deplin, pentru a fi în continuare activi și a vă bucura de succesul binemeritat, aveți nevoie însă de o practică deliberată, care combină un mindset pozitiv cu antrenamentul agilității și menținerea în formă, pentru a evita fragilitatea fizică și teama de accidentări.
Exercițiul fizic regulat previne accidentările și fracturile rezultate din căzături, vă crește încrederea în sine și toleranța la risc, pentru a nu sta izolați și închiși în casă.
Cât de bătrâni vă simțiți în interiorul ființei voastre? Ce fel de gânduri vă preocupă? Ce vă șoptește vocea interioră? Despre ce inițiative vorbiți cu pasiune și entuziasm la timpul viitor? Cât de mult vă doriți să mai reușiți ceva în viață? Vă retrageți complet din activitate și din comunitate, pierzându-vă treptat sensul de a fi sau rămâneți dinamic, curios, energic și activ pentru cât mai mult timp? Adică, reușiți să depășiți prejudecățile învechite despre bătrânețe și îmbătrânire?
Ține doar de voi și de alegerile voastre de viață. Noi, cei de la Socrates Clinic, vă suntem alături pentru a vă consilia și ajuta să faceți alegerile potrivite pentru o sănătate de durată.
Recuperarea medicală face casă bună cu longevitatea activă și viața sănătoasă.