Spaţiul generos al noii clinici ne-a permis mărirea capacității de servire, extinderea programului şi îmbunătăţirea calității serviciilor terapeutice

Spaţiul generos al noii clinici ne-a permis mărirea capacității de servire, extinderea programului şi îmbunătăţirea calității serviciilor terapeutice

195 de articole

Aveam în minte încă din anul 2012 circuitele ideale pe care urma să le parcurgă un pacient în timpul tratamentului şi condiţiile pe care ar trebui să le îndeplinească un spaţiu adecvat pentru nevoile noii clinici Socrates, atât din perspectiva recepţiei, sălii de aşteptare şi vestiarelor, cât şi a sălilor de tratament şi bazinului.

Iniţial visam la un spaţiu generos, desfăşurat pe un singur nivel, la parter, dar apoi am început să iau în considerare şi ideea unei clinici extinse pe două nivele, ceea ce presupunea proiectarea unei scări interioare rulante sau unui lift pentru pacienţii cu probleme de mobilitate limitată.

Prospectând piaţa imobiliară, am constatat că era greu de găsit un spaţiu relativ central, cu o suprafaţă desfăşurată de 1.000 mp la parter, unde pacienţii să poată ajunge uşor şi relativ rapid prin traficul auto tot mai aglomerat al Timişoarei, indiferent că veneau la tratament dintr-o locaţie situată la nord sau la sud de Bega.

Am identificat apoi actuala locaţie, un spaţiu funcţional cu care mă puteam juca mai uşor în proiectare după cum doream şi care punea mai puţine constrângeri din punctul de vedere al amenajării de tip open space.

Fiind vorba despre o schimbare profundă de destinaţie, de la cea a unui institut de cercetare şi testare la un spaţiu medical, am avut de furcă aproape doi ani cu diverse echipe de constructori care au intervenit pentru implementarea ideilor mele de arhitectură şi compartimentare.

În tot acest timp m-a motivat, însă, ideea de a pune interesele pacientului înaintea tuturor celorlalte considerente de business, de valoare sau durată a investiţiei. Asociaţii clinicii, echipa de management şi cea medicală, totul urma să se caleze pe aşteptările pacientului modern.

Am depus eforturi susţinute având mereu în vedere ţinta, scopul final urmărit: o clinică modernă, funcţională şi elegantă, cu un circuit integrat, o gamă completă şi diversă de proceduri fizio-hidro-kinetoterapeutice de recuperare şi o aparatură high-tech de ultimă oră.

Cu o sală de gimnastică medicală de 300 mp faţă de cea de 90 mp din vechea locaţie, cu 12 paturi de tratament amplasate în compartimentul de electroterapie faţă de doar 5 posturi de lucru din vechea clinică şi o creştere de 3-4 ori a personalului din recepţie şi numărului de fiziokinetoterapeuţi, am putut mări capacitatea de servire de la circa 30 de pacienţi la 100-120 de pacienţi zilnic.

Am putut extinde, de asemenea, programul clinicii, iar calitatea serviciilor terapeutice oferite s-a îmbunătăţit simţitor printr-o relaţie apropiată a personalului cu pacienţii, relaţie bazată pe grijă, atenţie, dedicare şi comunicare.

Fiecare pacient primeşte informaţiile de care are nevoie pentru a înţelege pe deplin abordarea terapeutică a afecţiunii sale. Medicii şi terapeuţii noştri alocă timpul necesar pentru a răspunde la întrebări şi a furniza cu răbdare informaţiile şi explicaţiile utile, fapt ce generează siguranţă şi încredere pacientului şi, implicit, dorinţa de a veni şi a reveni cu plăcere la Socrates Clinic.

Noua dimensiune a clinicii a însemnat o creştere a anvergurii şi complexităţii afacerii şi o atenţie mai ridicată ce a trebuit acordată managementului, marketingului, comunicării şi dezvoltării de parteneriate şi colaborări. Recuperarea acestei investiţii semnificative făcute în calitatea şi disponibilitatea serviciilor presupune o analiză atentă a fiecărei decizii manageriale legate de veniturile şi costurile afacerii, dedicarea unui timp suplimentar pentru aspectele administrative şi specializarea personalului decizional, medical, terapeutic şi de suport.

Am obţinut în final ceea ce mi-am dorit, să le avem pe toate cele necesare şi la superlativ în aceeaşi locaţie: dotarea, servirea, profesionalismul, calitatea, eleganţa ambianţei şi curăţenia.

Cultivarea colaborării interdisciplinare, educarea pacienţilor şi protocolul terapeutic unitar, standardizat şi funcţional fac parte din felul cum văd eu viitorul profesiei

Am dorit mereu să fiu altfel decât alţii, să mă diferenţiez şi să evoluez în bine, iar pentru aceasta mi-am schimbat şi îmi voi schimba în timp viziunea, atitudinea, abordarea şi direcţia pentru a le adapta la aşteptările pacienţilor: de la o viziune iniţială destul de rigidă, strict medicală la una relaţională şi de business, bazată pe grijă, atenţie şi comunicare, pe felul cum ne purtăm, cum ştim să îi ascultăm, să îi înţelegem şi să empatizăm cu pacienţii noştri.

Viziunea mea de viitor asupra profesiei şi afacerii noastre implică mai multe direcţii de acţiune, de la dezvoltarea unei secţii complete de hidroterapie – care să ofere toate abordările terapeutice ce iau în considerare apa sub toate formele posibile pentru toate patologiile și în special cele neurologice, neurochirurgicale, reumatologice, ortopedico-traumatologice etc (fricțiuni, spălări, afuziuni, băi generale/parțiale, whirl-pool, duș masaj, duș subacval, terapia Kneipp, dispozitive speciale de hidrokinetoterapie) – până la cultivarea colaborării interdisciplinare între toate specialităţile medicale implicate în recuperarea unui pacient.

Aceasta presupune mai multă deschidere din partea medicilor specialişti, o educare mai bună şi consecventă a pieţei şi pacienţilor şi construirea unui protocol terapeutic unitar, standardizat şi funcţional care să se aplice pentru toţi pacienţii care au suferit un accident sau un traumatism.

Acest protocol ar trebui să clarifice odată pentru totdeauna, pentru toţi cei implicaţi, care sunt etapele necesare şi obligatorii de parcurs de către un pacient operat pentru a ne asigura că la final este complet refăcut şi recuperat pentru profesie, familie şi societate, pentru activităţile sale de zi cu zi.

Dacă sistemul medical din Timişoara nu îşi va schimba radical abordarea în privinţa recuperării medicale în general dar și în special postoperator, nu vom putea să eliminăm efectele nefaste ale atitudinii care prevalează acum, prin care de exemplu pacientului operat i se indică să stea la pat şi în casă o perioadă de timp, timp în care fractura (să zicem) se reface într-adevăr, dar în acelaşi timp pacientul îşi pierde mobilitatea, forţa, rezistenţa musculară, coordonarea, stabilitatea etc.

Acest tip de abordare duce la apariția unor sechele, nu la o refacere şi recuperare funcțională, dinamică şi completă.

Peste 80% dintre tratamentele de recuperare medicală ar trebui făcute ambulator, în clinici de specialitate, fiind costisitor şi absurd să suporţi costurile hoteliere ale unei internări de durată în spital pentru o simplă durere de genunchi, aşa cum se procedează acum, doar pentru că nu am găsit soluţii ambulatorii de tratament pentru pacienţii cronici, săraci şi în vârstă din mediul rural.

Văd în mod ideal o întreagă echipă medicală şi socială care să aibă în centrul ei preocuparea pentru pacient, o echipă ce include medici de diferite specialităţi (neurologie, neurochirurgie, ortopedie, reumatologie, recuperare medicală), asistenți medicali, fiziokinetoterapeuţi, kinetoterapeuți, terapeuți ocupaționali, terapeuţi vocaţionali, asistent social etc

Statutul fizioterapeutului va trebui corect aşezat, deoarece este greu să asimilezi şi să aşezi forţat pe acelaşi nivel profesional un fiziokinetoterapeut ce a terminat Medicina cu un kinetoterapeut sportiv ori cu un profesor sau antrenor de sport.

La clinica Socrates vom investi permanent în specializarea şi profesionalismul terapeuţilor şi personalului de suport şi ne vom completa paleta de servicii şi proceduri în funcţie de evoluţia profesiei şi a cererii pieţei.

echipa socrates 2017

În fine, dacă vom creşte în continuare în acelaşi ritm, iar interesul pacienţilor pentru oferta Socrates Medical Center va rămâne la cote ridicate, viitorul ne poate rezerva posibilitatea unei reţele de clinici Socrates situate în mai multe cartiere ale Timişoarei, la nord şi la sud de canalul Bega. Fie ca visurile cele mai frumoase să ni se împlinească! 

Clinica Socrates

Suntem aici pentru a vă ajuta să treceți victorioși peste suferință, să vă recuperați cât mai repede și complet starea de bine și de sănătate.

Unde ne găsiți?